Hlavní obsah

Nissan zvažuje dostupný sporťák, oživil by slavné jméno

Nabídka sportovních vozů značky Nissan by se mohla časem opět rozrůst o model Silvia, známý také pod označením 200SX či 240SX, který by mohl být konkurentem dostupných sporťáků jako Mazda MX-5 či Toyota GR86 a Subaru BRZ.

Foto: Nissan

Nissan Silvia poslední generace (S15)

Článek

Sportovní vozy Nissan dnes tvoří retro stylizované kupé Z a již pomalu končící GT-R, nabídka by se však brzy mohla rozrůst o nový model. Jeho jméno je přitom s automobilkou rovněž dobře spjato.

Ivan Espinosa, viceprezident globální produktové strategie značky Nissan, totiž v rozhovoru pro Top Gear zmínil, že by se jednou mohl vrátit model Silvia, na trzích prodávaný rovněž pod označením 180SX, 200SX nebo 240SX. Jeho poslední generace S15 přitom z nabídky zmizela již v roce 2002.

Foto: Nissan

Nissan Silvia poslední generace

Espinosa k modelu nezmínil nic bližšího, pouze postavení pod GT-R. Dodal také, že model se slušným výkonem a za správnou cenu by mohl oslovit zákazníky, přičemž jméno Silvia mezi fanoušky sportovních vozů díky zajímavému designu klasického kupé a skvělým jízdním vlastnostem dodnes rezonuje.

Šance na návrat sporťáku jsou prý reálné, ovšem zatím velmi vzdálené. Důležité bude učinit jej zajímavým po ekonomické stránce. Sportovní vozy jsou dnes totiž spíš okrajovým segmentem, přičemž mezi hlavní konkurenty by mohla patřit například dvojčata Toyota GT86/Subaru BRZ a Mazda MX-5.

Model by proto nemohl být pouze regionálním, jak uvedl Espinosa, takže by musel být nabízen globálně. To dává naději i na návrat modelu do Evropy. Nabízí se ovšem otázka, co by se ukrývalo pod kapotou. Novinka by se nejspíš nevyhnula určité formě elektrifikace.

Nissan GT-R končí na americkém trhu. Rozloučí se speciálními edicemi

AutoMoto

Nissan už neinvestuje do vývoje nových spalovacích motorů, budoucnost vidí v elektromobilech

AutoMoto
Související témata:
Nissan 200SX

Výběr článků

Načítám