Hlavní obsah

Nejen čínská auta. Kanada zdaní i dovezené tesly

Na tesly dovezené do Kanady z Číny bude uvaleno stejné clo jako na vozy čínských značek. Americké automobilce se nepodařilo dojednat výjimku. Tato skutečnost by mohla přispět k tomu, že Tesla začne do Kanady posílat více vozidel vyrobených v USA.

Foto: Petr Horník, Novinky

Tesla Model 3 Highland (ilustrační foto)

Článek

Tesla je sice americká automobilka, ale řadu svých aut vyrábí v Číně nejen pro tamní trh. Kromě Evropy - i Česka - je z Číny dováží také do Severní Ameriky, ovšem Kanada se rozhodla zvýšit clo na čínské elektromobily z 6,1 na 106,1 procenta.

Automobilka se snažila vyjednat si výjimku, nebyla ovšem úspěšná. Kanada zavedla na modely Tesla stejnou přirážku jako na všechny ostatní elektromobily dovážené z Číny.

Toto rozhodnutí je součástí snahy bojovat proti tomu, co Kanada označuje za „nespravedlivé, netržní praktiky“ Číny, a kritizuje čínskou „státem řízenou politiku nadbytečné kapacity“. Zvýšení přirážky přichází několik měsíců poté, co Spojené státy také zvýšily clo na čínské elektromobily z 25 % na 100 %. Kanadská ministryně financí Chrystia Freelandová podle agentury Reuters odmítla komentovat konkrétní jednání s automobilkou Tesla.

Tesla dováží do Kanady modely 3 a Y vyrobené v Číně, ale nezveřejňuje, jaký podíl z těchto vozů pochází z Číny a kolik je dovezeno z výrobních závodů v USA. Nová cla by mohla podnítit Teslu k tomu, aby do Kanady posílala více vozidel vyrobených v USA.

Stejně jako Spojené státy i Kanada se při zkoumání čínských elektromobilů zaměřila na dotace, nadbytečnou výrobní kapacitu, netržní praktiky a standardy v oblasti životního prostředí a pracovních podmínek.

Kanada zavede stoprocentní clo na elektromobily z Číny

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám