Hlavní obsah

Mikroauto Renault Twizy má nástupce, včetně nákladní verze

Mobilize Duo a Bento jsou osobním, resp. nákladním nástupcem Renaultu Twizy. Do prodeje zamíří během několika měsíců s cenovkami zhruba od čtvrt milionu korun.

Foto: Mobilize

Mobilize Duo a Bento

Článek

Renault, resp. jeho divize mobility Mobilize, představil novou elektrickou čtyřkolku Mobilize Duo, která je v podstatě nástupcem mikrovozu Renault Twizy. Toto malé vozidlo, principiálně podobné Citroënu Ami, nabízí některé prvky běžného auta, včetně funkcí jako bluetooth, porty USB-C, klimatizace, vyhřívané sedadlo a airbag.

Mobilize Duo bude dostupný ve dvou verzích. Základní s homologací ve třídě L6e, kterou lze v EU řídit bez plnohodnotného řidičského průkazu na auta, je omezena na rychlost 45 km/h, zatímco výkonnější verze s homologací L7e může dosáhnout až 80 km/h.

Přesné hodnoty výkonu Renault neprozradil, ale slibuje plynulé zrychlení do městských rychlostí.

Baterie o kapacitě 10,3 kWh poskytuje dojezd až 160 km dle testovacího cyklu WMTC (World Motorcycle Test Cycle), s reálným dojezdem kolem 100 km v zimních podmínkách. Nabíjení baterie z 20 % na 80 % trvá necelé čtyři hodiny. Vozidlo má 2,43 m na délku a 1,3 m na šířku, dva lidé na palubě sedí za sebou. Navíc má klasické dveře s okny, což zlepšuje ochranu před počasím oproti staršímu modelu Twizy.

Verze Bento je de facto totéž, jen s tím rozdílem, že místo druhé sedačky je vzadu prostor pro náklad o objemu 649 litrů. Má tvar kvádru a zezadu křídlové dveře jako u dodávky pro co nejlepší využitelnost. Dojezd na jedno nabití je o chloupek nižší, zhruba 150 km.

Duo je navrženo s ohledem na ekologii – 40 % jeho materiálů je recyklovaných a 95 % vozidla lze po ukončení životnosti recyklovat. Vyrábět se bude v marockém závodě Renaultu, který využívá převážně obnovitelné zdroje energie. Cena ve Francii začíná na 9990 eurech (253 tisících korun) za duo ve slabší verzi, silnější stojí od 11 600 eur (293 tisíc korun). Bento začíná na 10 900 eurech (276 tisících korun).

Renault představil koncept Emblème, extrémním způsobem snižuje emise

AutoMoto
Související témata:
Mobilize
Mobilize Duo
Mobilize Bento

Výběr článků

Načítám