Hlavní obsah

MG může nabídnout revoluční baterii během 12 měsíců, roky před konkurencí

Značka MG by již v příštím roce mohla uvést elektromobil osazený baterií s pevným elektrolytem, která je mnohými považována za další zásadní krok v rozvoji elektromobilů. Konkurence přitom očekává uvedení této baterie citelně později.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Britsko-čínská značka MG, která si v posledních letech získala na evropském trhu velkou popularitu díky modelům nabízejícím skvělý poměr ceny a výkonu, by již v příštím roce mohla překvapit významnou technologickou inovací: elektromobilem vybaveným baterií s pevným elektrolytem.

Tento typ baterie, také označovaný jako solid-state baterie, je mnohými považován za další důležitý milník v oblasti vývoje elektromobilů. Nové baterie by měly nabídnout mnohem vyšší energetickou hustotu, což znamená větší dojezd, případně modely s menšími a lehčími bateriemi při zachování stávajícího dojezdu.

Foto: MG

MG Motor dnes nabízí například čistě elektrický model MG4.

Značka IM, která společně s MG spadá do vlastnictví čínské společnosti SAIC, již umístila baterii s pevným elektrolytem do svého sedanu L6, jehož výroba by měla být zahájena letos na podzim. Společnost SAIC pak pro Autocar potvrdila, že první model MG s novým typem baterie by mohl být představen již během 12 měsíců.

Na Harvardu vytvořili baterii, která slibuje dobití za 10 minut

AutoMoto

Yu Jingmin, výkonný viceprezident pro osobní vozidla ve společnosti SAIC, měl pro Autocar uvést, že nový model MG osazený bateriemi s pevným elektrolytem by měl být představen během druhého čtvrtletí roku 2025. Do konce roku by se pak mohl dostat na trhy.

Pokud by značka MG termíny dodržela, mohla by výrazně předběhnout věhlasné konkurenty. Například automobilka Toyota očekává uvedení modelu osazeného baterií s pevným elektrolytem kolem roku 2027, BMW pak až v roce 2030.

Volkswagen hlásí slibné výsledky při testování průlomové baterie pro elektromobily

AutoMoto

Výběr článků

Načítám