Hlavní obsah

Metropolí burácelo přes 800 motocyklů Harley-Davidson

Praha

Více než osm set ikonických motocyklů značky Harley-Davidson se v sobotu vydalo z pražského Výstaviště, kde se koná festival All American Fest, jenž nabízí výstavy amerických motorek a automobilů, koncerty, kuchařské show, skoky a akrobacii, na spanilou jízdu ulicemi metropole. Sledovala je u toho kamera Novinek.

Spanilá jízda Harleys po PrazeVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Účastníkům, kteří dorazili téměř z celé Evropy, zabrala jízda asi hodinu. Na trati je nadšeně zdravili přihlížející, kteří si nevšední stroje natáčeli a mávali jim. Obdivovat je mohli v centru Prahy po dvanácté.

„Smyslem spanilé jízdy je užít si to a trochu se předvést. Protože se o nás říká, že jsme nafoukaní harleyáři a nikoho mezi sebe nechceme, snažíme se to popřít. A daří se to, jede tu všechno až po vespy. To je super, protože jednoho dne přesednou na harleye,“ usmívá se Jaroslav Vavřina, organizátor festivalu, který láskou k motorkám vzplanul už jako dítě.

„Co jiného se tenkrát dalo dělat než drandit na pionýru a jawičkách? Můj táta jezdil na jawě a péráku, to byl jeden z mých vzorů. Náš soused měl staré indiany, takže to byl druhý vzor,“ vzpomíná, odkud pramení jeho vášeň.

„Pak byla dlouhá pauza, pak jsem si pořídil svoji první jawu, pak byla ještě větší pauza a pořídil jsem si harleye a k tomu dealerství. Takže jsem spojil zábavu s prací,“ řekl Novinkám. Prodeji motocyklů se věnuje od roku 1993. Nepovažuje je vlastně jen za dopravní prostředek, ale za způsob trávení volného času.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Motorkáři na Nuselském mostě

Britská penzistka oslavila 90. narozeniny projížďkou na harleyi

Lifestyle

Vavřina, kterého mnozí neformálně vnímají jako hlavní tvář legendární značky v Česku, nejradši jezdí sám, maximálně ve čtyřech. A miluje dlouhé cesty. „Takže na kafe do Itálie,“ usmívá se. Většinou však motorkáři rádi vyrážejí pohromadě. I proto vznikají různé kluby. „Tam se neřeší práce, politika, nic. Tam se řeší ježdění, kdo kam pojede, kde byl, na čem, co si na tom svém miláčkovi vylepšil,“ prozradil.

V Čechách se jezdí nádherně

Rád se toulá po Čechách. „Jezdí se tu nádherně, jenom si člověk musí dávat pozor, protože lidi jsou poslední dobou nervóznější,“ krčí rameny. Na motorce projel Ameriku. „Ta je na to jako dělaná. Jedete 300 mil rovně a pak zahnete doprava, takže máte čas rozhlížet se okolo,“ těší šéfa a spolumajitele největšího českého dealera značky Harley-Davidson.

Za nejzajímavější, ale i nejnebezpečnější považuje cestu do Nepálu, kterou absolvoval na motocyklu značky Royal Enfield. Na podzim se chystá do Vietnamu a Laosu.

Foto: Novinky

Jaroslav Vavřina, organizátor festivalu

Stroje vlastní tři. Přiznává, že údržba je náročná. „Spousta kluků si hodně věcí udělá sama a my, co nejsme šikovní, jezdíme do servisu,“ prozrazuje člen motorkářského klubu HOG Chapter Praha.

Kolik motorka žere, neví. „Protože jak se říká, kdo chce mít opici, musí mít na banán,“ hlásí Vavřina s úsměvem. Po vysněném typu neprahne, neboť jej má. Tzv. stavbu, to znamená, že si nechal postavit dopravní prostředek k obrazu svému.

Typický majitel: muž nad 35 let

Majiteli motocyklů Harley-Davidson jsou podle něj většinou muži nad 35 let, což platí celou dobu, co se jim věnuje. „Pořád to jsou kluci spíš rozumnější. I když touhu vlastnit ten stroj máme asi všichni. Ale harleye je potřeba odpracovat. Pak jednoho dne to někde zavrčí nebo kamarád si to pořídí, a to je ten impulz,“ uvažuje s tím, že ceny se pohybují od 400 tisíc korun.

A co má správný harleyář na sobě? „Jezdí, v čem je mu dobře. Mělo by to být bezpečné, ale jak vidíte, já jsem v tričku s krátkým rukávem. Je strašné teplo, samozřejmě bych se měl obléknou lépe, ale my jedeme pomaličku,“ říká Vavřina, který od pondělí začne chystat příští ročník festivalu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Akce se účastnili nejen Češi, ale motorkáři ze zahraničí.

V Praze má tento typ ikonických motorek, někdy spojovaných s desperáty a zločineckými gangy, jak je proslavil filmový průmysl, které se vyrábějí od roku 1903, dlouhou tradici. Velký prodejce tu podle Vavřiny působil už za První republiky. Díky tomu u nás existuje nejstarší klub na světě, Harley-Davidson Club Praha se zrodil v roce 1928. Velkolepé oslavy výročí se už pomalu připravují, budou se odehrávat v Hradci Králové.

Na festival do neděle

Festival na Výstavišti v Praze 7 pokračuje do neděle. Propojuje čtyři akce, a sice Prague Harley Days, Smoke & Fire food festival, open-air FMX Gladiator Games a Road 66 festival. Novinkou je festival jídla Smoke & Fire Food Fest se stánky s americkým street foodem nebo BBQ speciality. Lidé mohou ochutnat burgery, křidélka, steaky či žebírka, v nabídce nechybějí americké šejky, drinky a dezerty. Na místě budou mimo jiné workshopy grilování.

Součástí Prague Harley Days bude přehlídka a sraz kultovních motocyklů Harley-Davidson. Návštěvníci uvidí nové či předělané a lakované motorky, na některých budou mít možnost se svézt.

Na open-air FMX Gladiator Games lidé uvidí různé triky na motocyklech – jako skoky, salta či akrobacii. Evropský festival Route 66 nabídne například výstavu o českých aktivitách od roku 1998 na této americké legendární Route 66, jež byla mezistátní silnicí v americkém dálničním systému, do kterého byla zařazena v listopadu 1926.

Součástí All American festivalu budou i výstavy nových i starých amerických aut a celá řada dalších aktivit – promítání filmů, koncerty nebo ukázky amerických sportů, jako je například baseball.

Bez komentáře: Spanilá jízda od začátku až do konce zachycená na kameruVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Anketa

Líbí se vám podobné spanilé jízdy motorkářů ve městech?
Ano
77,8 %
Ne
22,2 %
Celkem hlasovalo 2474 čtenářů.

Nadšenec si postavil motorku ze starého traktoru. Litr paliva mu prý vydrží tři týdny

AutoMoto

Výběr článků

Načítám