Hlavní obsah

Mercedes začal znovu ve velkém investovat do spalovacích motorů

Automobilka Mercedes-Benz měla v minulosti velmi ambiciózní plány na poli elektrifikace, ty však musela začít postupně měnit, neboť nastupující trend výrazně zpomalil. V současnosti se tak musela znovu vrátit k investicím do vývoje spalovacích motorů, které by měly být vysoké.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance

Článek

Ola Källenius, šéf německé prémiové automobilky, v rozhovoru pro německý magazín Wirtschaftswoche uvedl, že spalovací motory bude automobilka nabízet jistě i v příštím desetiletí.

Jen do divize osobních vozidel pak značka plánuje letos investovat 14 miliard eur, které padnou na vývoj spalovacích motorů, elektrifikace i digitalizace.

Šéf automobilky sice nespecifikoval, kolik procent z celkové částky značka investuje pouze do spalovacích motorů. Připustil však, že částka bude vyšší, než se původně plánovalo.

Konec elektrické euforie? Mnohé automobilky přehodnocují plány

AutoMoto

Jako příklad uvedl vlajkovou loď, Mercedes-Benz třídy S, kterou čeká v roce 2026 facelift. Automobilka přitom měla investovat podstatně více peněz právě do vylepšení spalovacího motoru, než by bylo při klasické modernizaci zvykem.

Cílem společnosti je podle jejího šéfa dostat technologii spalovacích motorů na co nejvyšší úroveň. Pokud by totiž značka do vývoje zážehových a vznětových motorů neinvestovala, pak by se její podnikání v oblasti spalovacích motorů mohlo v letech 2027 nebo 2028 zastavit, jak měl uvést Källenius.

Odkazoval přitom nejspíš na nové emisní normy Euro 7 a China 7, k jejichž plnění musí být nové motory uzpůsobeny. V opačném případě by totiž automobilka musela platit tučné pokuty.

Foto: Mercedes-Benz

Spalovací motory budou v nabídce i během příštího desetiletí, elektrifikaci se ale nevyhnou

Automobilka má v plánu vylepšovat motory i převodovky, současně se ale počítá i se stále větší elektrifikací pohonných jednotek. Množství hybridních pohonů v nabídce tak bude nejspíš stoupat.

Původně přitom automobilka očekávala, že do roku 2025 budou plug-in hybridy a plně elektrické vozy tvořit polovinu ročních prodejů, do roku 2030 pak chtěla značka přejít na čistě elektrickou nabídku všude, kde to podmínky trhu dovolí.

Nedávno však cíle přehodnotila a očekává, že hybridy a elektrické vozy budou tvořit polovinu prodejů do konce desetiletí.

Auto na celý život? Mercedes tvrdí, že 80 % offroadů třídy G je stále na trhu

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám