Hlavní obsah

McLaren P1 se dočkal opravdu dostupné verze, je ovšem z plastu

Společnosti McLaren a Lego vytvořily oficiální model dnes již ikonického supersportu P1 v měříku 1:8, který nabídne řadu detailů. Ve srovnání se skutečným vozem je opravdu dostupný, na poměry stavebnic ale stále patří k těm dražším.

Foto: McLaren

Lego Technic McLaren P1

Článek

McLaren P1, vyráběný mezi lety 2013 a 2015, se stal prvním hybridním modelem, který automobilka vytvořila. Supersport s výkonem 916 koní, vyrobený v počtu 375 kusů, je zakladatelem série McLaren Ultimate (kterou později doplnily modely Senna a GTR) a současně vozem, o kterém dodnes sní nejeden fanoušek sportovních automobilů.

Díky spolupráci automobilky McLaren Automotive a společnosti Lego Group si nyní sen o vlastnictví tohoto vozu může splnit podstatně více lidí. Automobilka se totiž pochlubila licencovaným Lego modelem v měřítku 1:8.

Model je složený z 3893 dílů a slibuje řadu detailů, jako je funkční podvozek, zadní spoiler s nastavitelnou výškou, specifické otvírání zadních dveří nebo propracovaný model 3,8litrového motoru V8 spojeného s funkční sedmistupňovou převodovkou.

Designéři si dali opravdu záležet, aby se tvary modelu v maximální míře podobaly ikonickým tvarům skutečného vozu, ostatně na vývoji stavebnice se podíleli i lidé přímo z automobilky. V kabině zaujme funkční systém řazení pádly, který se v Lego Technic modelu objevuje zřejmě vůbec poprvé.

Lego McLaren P1 je součástí série Lego Technic Ultimate Car Concept, ve které už vznikly i modely jako Bugatti Chiron, Lamborghini Sian nebo Ferrari Daytona SP3. Prodej modelu začne v srpnu a každý kus dostane vlastní sériové číslo. Cena je 449,99 eura (cca 11 421 Kč), což je sice na McLaren málo, na stavebnici ale poměrně dost.

Dětská stavebnice ukazuje, jak funguje bezestupňová převodovka

AutoMoto

Model Bugatti Chiron pro technické maniaky má i funkční převodovku

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám