Hlavní obsah

McLaren chystá nový hypersport, nástupce ikonických modelů F1 či P1 představí brzy

Britský výrobce sportovních vozidel McLaren zveřejnil video, ve kterém se věnuje podstatě svých vlajkových modelů označených číslovkou 1. Brzy by mohl přibýt další.

Foto: McLaren

McLaren F1 (ilustrační foto)

Článek

Automobilka McLaren zatím představila dva vlajkové supersporty s jedničkou v názvu. Prvním se v roce 1992 stal McLaren F1, který je dodnes ikonou. V roce 2012 pak následoval hybridní model P1.

Oba vozy jsou zmiňovány v novém videu, které se věnuje právě „jedničkovým“ modelům značky a podtrhuje jejich zvláštnosti a výjimečnost, díky které ve své době pomáhaly definovat, co všechno je u silničních modelů možné.

Foto: McLaren

McLaren P1 (2013)

Na konci videa pak na obrazovce vidíme datum 6. října a čas 13:00 britského letního času. Lze tedy předpokládat, že se právě v tento den dočkáme premiéry něčeho nového a jistě velmi zajímavého. Dokonce by se mohlo jednat o nástupce modelu P1.

Automobilka McLaren má nového majitele, stát Bahrajn

AutoMoto

Již začátkem roku se přitom podle Motor1 objevily informace, že McLaren pracuje na novém hypersportu, který má mít kódové označení P18. Vůz by měl dostat zcela nový hybridní motor V8, jehož vývoj automobilka potvrdila již v loňském roce.

Připomeňme, že McLaren od premiéry modelu P1 představil několik dalších hypersportů, jako Senna či Elva, žádný z nich však nedosahoval výjimečnosti modelu P1, který společně s Porche 918 Spyder a Ferrari LaFerrari vytvořil v roce 2012 svatou trojici hybridních supersportů.

Samotné hybridní pohonné ústrojí P1 nabízí 916 koní, karbonová konstrukce karoserie pak pomohla snížit hmotnost pod 1,5 tuny. Unikátní byl ovšem i podvozek. Pokud by tedy model P1 měl dostat nástupce, pravděpodobně se můžeme těšit na dechberoucí techniku a parametry.

V Kladně vytvořili pojízdný McLaren P1 z lega, má 768 motorů

AutoMoto

Výběr článků

Načítám