Hlavní obsah

Masarykův okruh jako legendární Goodwood: Do Brna se sjíždějí historické vozy včetně F1

Brno

Lákala by vás návštěva ikonického Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu? A proč si místo toho nezajet do Brna? O víkendu se totiž na Masarykově okruhu uskuteční „malý Goodwood“ neboli závodní víkend Grand Prix Revival, kde se představí nejprestižnější světové závodní série historických vozů.

Foto: Pavel Pustějovský

Po Masarykově okruhu se projedou auta, která v minulosti kralovala světovým závodům.

Článek

Návštěvníky čeká tento víkend na Masarykově okruhu 20 hodin výjimečné podívané. „Přivážíme do Brna závodní formát, za kterým by museli fanoušci historických vozů cestovat nejméně 1000 kilometrů. Nejbližší podobné závody jsou v Belgii a v Itálii,“ zdůraznil pořadatel akce Karel Kupka, jemuž se podařilo do Brna dostat seriál díky dlouhodobým kontaktům v evropské veteránské komunitě.

Diváci se mohou těšit na reprezentativní soubor nejrychlejších vozů, které v minulosti kralovaly světovým okruhům včetně vozů formule 1 z let 1949 až 1985. Vedle toho pojedou závody i speciály z Le Mans, vozy GT, cestovní auta nebo ve své době velmi oblíbené formule Junior. Závody pak doplní i prezentační jízdy československých historických formulí, cestovních vozů a motocyklů.

Foto: Pavel Pustějovský

Po Masarykově okruhu se projedou auta, která v minulosti kralovala světovým závodům.

Na návštěvníky čeká i klubový sraz. „Tato akce je bez nadsázky zmenšeninou nejslavnějších festivalů historických aut, ať je to třeba Goodwood Revival, nebo Le Mans Classic. Klubovým srazem se k těmto ikonám chceme přiblížit,“ vysvětlil spolupořadatel klubového srazu Karel Kostroň. V zóně, do které budou moci i návštěvníci, se představí zhruba stovka historických vozů.

Především se ale bude závodit. „Všechny závodní série jedou ve standardním formátu tréninků, kvalifikace a jednoho nebo dvou závodů. Ty se jedou opravdu na krev, jezdci si nic nedarují, i když sedí ve vozech obrovské historické hodnoty,“ upozornil Kupka. Na plný plyn tak pojede například Maserati 250 F, se kterým závodil Stirling Moss, nebo BRM P261 Grahama Hilla a dalších více než 150 vozů.

Foto: Pavel Pustějovský

Po Masarykově okruhu se projedou auta, která v minulosti kralovala světovým závodům.

Na závodní víkend budou otevřeny sedadlové tribuny naproti řídicí věži a přírodní tribuny C a F. Parkovat lze buď na centrálním parkovišti „pod vysokým napětím“, nebo na parkovišti T1 na příjezdu k tribuně C. Z terminálu u bohunické nemocnice pojede i mimořádná linka 400.

Závodní program startuje oba dny už v 8:00, poslední motory pak utichnou v sobotu až ve 20:00 a v neděli v 18:00.

Na českého emigranta čekal po návratu z Kanady nevídaný poklad

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám