Hlavní obsah

Limitovaná edice Rolls-Royce Phantom je inspirována ikonickou soškou na přídi

Jen deset Phantomů vznikne v edici Scintilla, která se inspiruje ikonickou částí vozů Rolls-Royce, soškou Spirit of Ecstasy.

Rolls-Royce Phantom ScintillaVideo: Rolls-Royce

Článek

Krom jedinečných úprav sériových modelů si automobilka Rolls-Royce pravidelně připravuje i limitované edice na určité téma. Limuzín Phantom v kolekci Scintilla vznikne pouhých deset kusů.

Budou odkazovat na původ figurky a na parský mramor - právě z tohoto částečně průsvitného materiálu z ostrova Paros před více než 2000 lety neznámý tvůrce z helénistického Řecka zhotovil sochu Níké Samothrácké. Ta v roce 1910 inspirovala Clauda Johnsona při vzniku emblému značky Rolls-Royce.

Název kolekce je odvozen od latinského slova pro „jiskru“ – jasný záblesk, který trvá pouhý okamžik. Soška je zde poprvé zhotovena z parského mramoru, jemnozrnného bílého kamene těženého v antickém Řecku na ostrově Paros. Tento materiál, známý pro svou čistotu a zářivost, umožňuje světlu proniknout do hloubky několika centimetrů a dodává mu údajně lesk, který jakoby vycházel zevnitř.

Elektrický kabriolet Cadillac Sollei ukazuje budoucnost vozů na přání

AutoMoto

Horní část karoserie je lakována v bílém odstínu Andalusian a spodní v modré Thracian, která odráží barvy moře kolem ostrova Samothraké, odkud pochází socha Níké Samothrácké. Jemné kovové částice napodobují odrazy slunečního světla na vodě. Nechybí ručně malované dvojité linky podél karoserie a na kolech v modré Spirit.

Uvnitř je také vše inspirované soškou. Grafika se prolíná celým vozem a obklopuje cestující.

„Chtěli jsme vytvořit jemnou grafiku, která se téměř jeví jako akvarel – říkáme tomu ,malba nití‘. Pro vytvoření luminiscenčního efektu jsme použili čtyři různé barvy, tloušťky nití a orientaci stehu. Tím jsme se dostali do oblastí, které u značky Rolls-Royce dosud nebyly probádány, a dosáhli jsme nejrozsáhlejší hustoty výšivek v historii značky,“ říká Katrin Lehmannová, designérka barev a materiálů zakázkového oddělení Bespoke.

Brienny Dudleyová, vedoucí umělecká krejčová, měla za úkol uvést tento nápad do reality. Podle automobilky experimentovala s různými stehy a odstíny, než vybrala steh tatami, který byl aplikován v šesti vrstvách, propletených v různém stupni hustoty a složitosti. Kompletní vnitřní výzdoba obsahuje 869 500 stehů a její dokončení trvá více než 40 hodin.

Test Rolls-Royce Ghost Black Badge: Temné alter ego

Testy

Vyšívaný motiv na dveřích je vyroben ze 633 000 stehů kombinujících nitě v různých odstínech, které jsou doplněné osvětlenými perforacemi. V noci tak získá výšivka luminiscenční jiskru a zdá se, že září zevnitř. Tentokrát nejde jen o nejkvalitnější kůži, sedadla jsou čalouněna keprovou tkaninou s jemným reflexním leskem.

Středobodem interiéru je zakázková výzdoba v tzv. galerii, která se táhne po celé šířce přístrojové desky. Dílo s názvem Nebeský pulz se skládá ze sedmi pásků, z nichž každý je vyfrézován z masivního hliníku a poté je opatřen stejným jemnozrnným keramickým povrchem jako soška. Hrany jsou leštěné do zrcadlového lesku, takže zachycují světlo a vytvářejí pocit pohybu a plynulosti.

Původní zadání Clauda Johnsona pro emblém značky Rolls-Royce je zachyceno na reliéfním štítku skrytém v přihrádce před spolujezdcem. Tato slova byla napsaná v roce 1910: „Rychlost spojená s tichem, žádné vibrace, tajemné využití značné energie a nádherný živý organismus ztělesňující vrcholný půvab.“

S phantomem na sněhu. Vrchol automobilového luxusu je i na horách suverénní

Testy

Za volantem elektrického Rolls-Royce. Spectre nešokuje čísly, přesto je výjimečný

Testy
Související témata:

Výběr článků

Načítám