Hlavní obsah

Labouristé chtějí vrátit zákaz prodeje spalovacích aut na rok 2030

Britská Labouristická strana se zavázala, že pokud vyhraje 4. července volby, obnoví zákaz prodeje nových benzinových a naftových automobilů od roku 2030. Současná vláda ho odsunula o pět let.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nabíjení elektrovozu Škoda Enyaq. Ilustrační foto

Článek

Současný britský premiér Rishi Sunak uvedl jako hlavní důvody odkladu zákazu potřebu více času na rozšíření infrastruktury pro nabíjení elektromobilů a sladění se s ostatními velkými světovými hráči.

Tento krok vyvolal smíšené reakce v automobilovém průmyslu. Šéfka Ford UK, Lisa Brankin, řekla, že to „podkopá“ přechod na elektromobily, zatímco Mike Hawes, generální ředitel společnosti SMMT, uvedl, že to způsobí „zmatek a nejistotu“ mezi kupujícími. Naopak automobilka JLR tento odklad označila za „pragmatický“ a Toyota jej uvítala.

Ve svém volebním manifestu labouristé tvrdí, že návrat k roku 2030 přinese výrobcům automobilů „jistotu“. Slíbili také podporu přechodu na elektromobily urychlením rozšiřování nabíjecích stanic a zavedením standardů životnosti baterií, který má podpořit prodej ojetých elektromobilů.

Každý rok více aut bez emisí

V Británii platí pravidla o postupném zvyšování podílu aut bez lokálních emisí na prodejích jednotlivých značek, a to bez ohledu na stanovený rok pro zákaz prodeje nových vozidel se spalovacím motorem. Letos to je 22 % a tento podíl se bude každý rok zvyšovat. Cíle jsou 33 % v roce 2026, 52 % v roce 2028 a 80 % v roce 2030, alespoň podle aktuálních pravidel.

Strana zelených chce termín úplného zákazu posunout na rok 2027 a do roku 2035 úplně ukončit používání i starších benzinových a naftových aut na britských silnicích. Hnutí Reform UK naopak navrhuje zrušení jak zákazu aut se spalovacím motorem, tak mandátu ZEV.

Cybertruck dorazil do Prahy, unikátní tesla naživo nepřestává udivovat

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám