Hlavní obsah

Kvůli vlajce na dveřích zabavila italská policie 134 fiatů

Úřady zakázaly prodej malého elektromobilu kvůli italské vlajce na jeho karoserii, kterou nesmí nést. Ačkoliv má značku Fiat, jeho výroba probíhá v zahraničí, společně s dalšími koncernovými sourozenci.

Foto: Fiat

Fiat Topolino

Článek

Není to tak dlouho, co značka Alfa Romeo musela narychlo přejmenovat svůj nejmenší crossover na Junior, neboť jméno Milano (odkazující na italské město) nesmělo být kvůli místním zákonům použito na vůz, jehož výroba neprobíhá v Itálii. Nyní však musí koncern Stellantis řešit další podobný problém.

Automobilka Fiat, spadající do stejného koncernu, totiž řeší problém s prodejem roztomilého městského elektromobilu Topolino. Vůz, který je technicky velkou elektrickou čtyřkolkou, sice svým názvem neodkazuje na italské město, zdobí ho však malá italská trikolora poblíž kliky dveří.

Problém je přitom ve skutečnosti, že Fiat Topolino vychází z modelu Citroën Ami. Společně s modelem Opel Rock Electric se pak všechny tyto vozy vyrábí společně v závodu Kenitra, který se nachází v Maroku. Podle zákona z roku 2003 ale italská vlajka nesmí být umístěna na produktu, který se v zemi nevyrábí, aby nedošlo ke klamání zákazníka.

Z toho důvodu italská policie zabavila v přístavním městě Livorno hned 134 kusů modelu Fiat Topolino určených pro místní trh, jak uvádí italský web la Repubblica.

Automobilka Stellantis už podle la Repubblica souhlasila, že trikoloru ze dveří elektromobilu odstraní. Její umístění přitom nemělo být snahou o klamání spotřebitele, neboť otevřeně přiznává, že vůz je vyráběn v Maroku. Měla však odkazovat na skutečnost, že design vozu vznikal v Turíně pod taktovkou designového centra Fiat.

Stellantis může do nových elektromobilů dát i spalovací motory, bude-li zájem

AutoMoto

Nový Abarth 1300 OT je oslavou 75 let značky, základem je starší Alfa Romeo

AutoMoto

Výběr článků

Načítám