Hlavní obsah

Kvůli přechodu na elektromobily klesla výroba aut v Británii

Výroba osobních automobilů v Británii se v prvním pololetí meziročně snížila o 7,6 procenta na 416 074 vozů. Oznámil to britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel SMMT. Za poklesem podle něj stojí pokračující přechod továren od produkce automobilů se spalovacími motory k výrobě vozů s elektrickým pohonem.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V samotném červnu se výroba osobních aut v Británii meziročně propadla o 26,6 procenta na 62 231 vozů. Tempo jejího poklesu tak prudce zrychlilo z 11,9 procenta v předchozím měsíci.

„Tento vývoj se očekával, protože výrobci uzpůsobují výrobní linky k produkci elektrických modelů poté, co byly loni ohlášeny investice v Británii v hodnotě kolem 23,7 miliardy liber (zhruba 714 miliard Kč),“ uvedl SMMT.

Podle SMMT se předpokládá, že výroba osobních a lehkých užitkových automobilů v Británii kvůli strukturálním změnám v britských továrnách vykáže za celý letošní rok pokles o 9,3 procenta na zhruba 910 000 vozů.

Velké investice do výroby elektromobilů v Británii loni ohlásily například japonská společnost Nissan Motor a indická firma Tata Motors. „Britský automobilový průmysl se rychlým tempem přesunuje k výrobě nové generace elektromobilů. Tento přechod se může stát motorem růstu pro celou britskou ekonomiku,“ řekl šéf SMMT Mike Hawes.

Náš plán přejít v roce 2030 zcela na elektromobily byl příliš ambiciózní, zní z Fordu

AutoMoto

Výroba aut v Česku láme rekordy

AutoMoto

Výběr článků

Načítám