Hlavní obsah

Kolínská Toyota by mohla vyrábět malé elektromobily

V kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic by se mohly začít vyrábět menší a na dnešní poměry cenově dostupnější elektromobily.

Foto: Toyota

Koncept Urban SUV poodhaluje nejdostupnější elektromobil značky Toyota pro Evropu

Článek

Toyota chce v Evropě zrychlit výrobu elektromobilů, uvedl pro magazín Nikkei Asia šéf evropské divize automobilky Jošihiro Nakata. V Kolíně, který je jedním ze tří evropských závodů japonské automobilky, by se mohla vyrábět elektrická auta s dojezdem do 100 kilometrů zhruba za 400 tisíc korun.

„Dokážu si představit, že by se ceny takto zaměřených elektromobilů mohly pohybovat od 390 tisíc korun do 420 tisíc. Taková produkce by zapadala do rozvoje elektromobility v Kolíně, dávalo by to smysl,“ řekl pro E15 generální ředitel Toyoty pro Česko Martin Peleška. Vedení automobilky by mělo rozhodnout v příštích měsících.

Toyota letos od ledna do října v Evropě prodala 20 tisíc elektromobilů, což představuje jednoprocentní podíl. Nově cílí na dvacetiprocentní podíl elektromobilů na svých celkových prodejích v Evropě už pro rok 2026. Po celém světě chce v témže roce prodat 1,5 milionu elektromobilů, uvedl server.

Toyota plánuje uvést na trh šest nových elektrických modelů. Ve kterém závodě by se měly vyrábět, zatím není jasné.

Kolínská automobilka produkuje zhruba tisíc aut denně. Loni navýšila po dvou slabších letech produkci zhruba o čtvrtinu, vyrobila přes 202 tisíc vozů modelů Yaris a Aygo, část s hybridním pohonem. Původně byla postavena jako závod TPCA, kde se krom prvních dvou generací ayga vyráběly i příbuzné modely od francouzské skupiny PSA, dnes Stellantis. V roce 2021 závod Toyota převzala samostatně.

Toyota zaměstnává v Kolíně přes 3500 lidí v třísměnném provozu. Letos výrobu značně omezily dvě neplánované odstávky v únoru a na přelomu srpna a září, důvodem byl nedostatek dílů.

Toyota ukázala svůj nejdostupnější elektromobil pro Evropu, na trh dorazí v příštím roce

AutoMoto

Toyota Yaris Cross prošla modernizací, má výkonnější hybrid

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám