Hlavní obsah

Kia v Evropě testuje nový hatchback, může jít o nástupce ceedu

Na německých silnicích byly spatřeny maskované prototypy hatchbacku, který by mohl být evropskou verzí Kie K4.

Foto: Kia

Kia K4 hatchback

Článek

Neznámý pětidveřový hatchback byl nedávno spatřen při testování poblíž vývojového centra značky Kia v Rüsselsheimu. Dost pravděpodobně jde o verzi hatchback modelu K4, nedávno představeného pro Severní Ameriku, Asii a Blízký východ.

I když mluvčí britské divize značky uvedl, že to neznamená, že se auto chystá na evropský trh a že v současnosti nejsou takové plány, existují náznaky, že by model mohl být v Evropě úspěšný.

Model Ceed, který je podobně umístěn na evropském trhu, se dobře prodává, přestože je starší než mnozí jeho konkurenti - byl uveden na trh v roce 2018. Podle statistik firmy Jato Dynamics se ho letos zatím prodalo celkem 60 478 kusů.

Kia představila kompaktní elektromobil EV3, zvládnout má 600 km na jedno nabití

AutoMoto

To znamená, že je ceed pořád konkurenceschopný v porovnání s některými významnými rivaly, jako jsou Ford Focus (47 582 prodaných), Peugeot 308 (51 656 prodaných) a Toyota Corolla (70 701 prodaných).

Tento fakt naznačuje, že ceed stále zůstává životaschopným produktem i přes trend přechodu k SUV. Kia Sportage dosáhla během stejného období 87 164 prodaných kusů. Životní cyklus aut je obvykle asi osm let, což by znamenalo, že by měl být ceed nahrazen novou generací kolem roku 2026, ale Kia dosud neoznámila takové plány. Je tedy možné, že bude nahrazen něčím jiným.

Zda to bude elektromobil, je otázkou. Model EV3 je v podstatě elektrickým nástupcem ceedu s podobnými rozměry – délka 4,3 m a šířka 1,8 m – a pětidveřovou karoserií, jenže růst prodeje elektromobilů v Evropě zaostává za očekáváním mnoha výrobců. Je tedy možné, že nástupce ceedu, ať se bude jmenovat jakkoliv, bude mít spalovací motor.

Model K4 je v nabídce s atmosférickým dvoulitrem o 110 kW a přeplňovanou šestnáctistovkou o 142 kW. Vyrábí se v Mexiku. Zda by do Evropy přišla se stejnými motorizacemi či třeba bez atmosférického motoru, je zatím otázkou. Stejně jako zda se jí vůbec dočkáme.

Modernizovaná Kia EV6 GT má nabídnout falešné řazení

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám