Hlavní obsah

Jaguar může v Evropě zůstat až rok bez nových aut, bude čekat na elektromobil

Britská automobilka se chystá na velkou proměnu, po které bude nabízet už jen čistě elektrické vozy. Než k tomu dojde, bude mít vcelku dlouhou pauzu s jediným modelem v nabídce, která však nebude na všech trzích stejná. Někde si zákazníci až rok nový jaguar nekoupí.

Foto: Jaguar

Jaguar (Ilustrační foto)

Článek

Ačkoliv poptávka po elektromobilech začala stagnovat, automobilka Jaguar je stále věrná myšlence stát se od příštího roku čistě elektrickou značkou. Opadajícího zájmu se přitom nebojí, neboť věří, že nové modely vystoupí designovým přístupem z řady.

Koncem roku automobilka plánuje premiéru svého prvního elektromobilu nové generace, který má stát v čele proměny značky. Koncept čtyřdveřového GT by měl nabídnout pohon všech kol s dvojicí motorů, výkon přes 575 koní a dojezd kolem 700 kilometrů.

Zásadní by však měl být i design, který bude nejen určujícím pro budoucnost značky, ale také by se měl výrazně lišit od současných elektromobilů, které jsou si prý kvůli příliš velkému důrazu na testování ve větrných tunelech až příliš podobné, jak v rozhovoru pro Autocar uvedl Rawdon Glover, výkonný ředitel britské značky.

Jaguar se letos rozloučí s pěti modely, zůstává jediné SUV

AutoMoto

Podobu nových vozů sice neodhalil, podle britských kolegů by však nové jaguary měly mít protáhlou kapotu a minimalistickou příď s výraznou maskou. LED pásky světelného podpisu by měly být velmi tenké, takže při vypnutí nebudou téměř patrné, a vozu by mohlo chybět tradiční zadní prosklení. Očekává se také upravené logo a nové názvy navazující na historii značky.

Zajímavostí však je, že před začátkem nové éry automobilka ukončila výrobu prakticky všech svých současných modelů. Dokonce i elektromobily E-Pace a I-Pace mají skončit do konce tohoto roku. V příštím roce tak bude společnost vyrábět pouze spalovací SUV model F-Pace, jenže ten nebude dostupný všude.

Foto: Jaguar

Jaguar F-Pace bude posledním modelem značky se spalovacím motorem. Z některých trhů ale zmizí rok před uvedením nového elektromobilu.

Glover pro Autocar uvedl, že na některých evropských trzích (konkrétně je nejmenoval) už značka nebude do konce tohoto roku prodávat žádná nová vozidla. Na domácím trhu přestane nabízet F-Pace začátkem roku 2025. Elektromobil nové generace přitom nedorazí před začátkem roku 2026.

Pro automobilku tak nastane na některých evropských trzích zhruba roční období (v závislosti na trhu), kdy v nabídce nebude mít jediný nový vůz. V té době by se prodejci měli zaměřit především na prodej ojetin a poprodejní služby.

Jaguar se loučí se spalovacími motory dvěma limitovanými edicemi SUV F-Pace

AutoMoto

Jaguar padoucha z bondovky konečně smí na silnice, vyrábět se ale nebude

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám