Hlavní obsah

Ineos Fusilier nabírá zpoždění, důvodem je i klesající zájem o elektromobily

Menší terénní automobil Ineos Fusilier, který měl být osazen elektrickým pohonným systémem s volitelným spalovacím prodlužovačem dojezdu, se opozdí kvůli klesajícímu zájmu o elektromobily i kvůli nejistotám v odvětví elektrických vozů.

Ineos Fusilier dorazí na trh pozdějiVideo: Ineos

Článek

Společnost Ineos Automotive, známá díky robustnímu offroadu Grenadier a odvozenému pick-upu Grenadier Quartermaster, začátkem roku představila nový model Fusilier, který měl být menší a především elektrický, ačkoliv s možností spalovacího motoru v roli prodlužovače dojezdu.

Automobilka oznámila, že během podzimu tohoto roku zveřejní bližší detaily, včetně více informací o technice a pravděpodobném termínu zahájení dodávek. Už nyní je však jasné, že se příchod vozu na trh opozdí.

Jim Ratcliffe, zakladatel Ineos Group, totiž v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že společnost posouvá uvedení modelu Fusilier ze dvou důvodů. Tím prvním je váhavý zájem spotřebitelů o elektromobily, tím druhým pak nejistota v odvětví spojená s tarify, termíny a zdaněním. Prý je potřeba, aby měli zákonodárci dlouhodobě jasno v tom, jak dosahovat nulových emisí.

Na vývoji nového modelu Fusilier by se měla podílet společnost Magna Steyr, která například vyrábí Mercedes-Benz třídy G, a jeho uvedení na trh se původně očekávalo během roku 2027. Nový termín zatím není zřejmý.

Společnost k novému modelu neuvedla mnoho detailů, měl by však být menší a modernější než původní Ineos Grenadier. Od duchovního nástupce původního Land Roveru Defender se tak očekával spíše přesun ke konkurenci modelu Mercedes-Benz třídy G, který byl nedávno rovněž představen v čistě elektrické verzi.

Díky elektrickému pohonu měl být model Fusilier optimální například na kratší cesty a cesty po městě, díky volitelné technologii spalovacího motoru v roli prodlužovače dojezdu by ale nepostrádal ani možnost jednoduchého doplnění paliva na cestách. Stále by však produkoval nižší emise než čistě spalovací vozy.

Ineos Grenadier oblékl záchranářskou uniformu, ve Skotsku nahradí starý Defender

AutoMoto

Ineos má ambiciózní plány. Chystá další dvě SUV a chce továrnu v USA

AutoMoto

Výběr článků

Načítám