Hlavní obsah

Indický klon Jeepu Wrangler přijíždí v novém provedení

Mahindra Thar Roxx vypadá jako upravený Jeep Wrangler, je to však ryze indické auto pro domácí trh. Výbavou se ovšem wrangleru přinejmenším vyrovná.

Foto: Mahindra

Mahindra Thar Roxx

Článek

Vůz na obrázcích může na první pohled vypadat jako divný tuning Jeepu Wrangler minulé generace, ovšem je to zcela jiný vůz - Mahindra Thar Roxx. Poslední slovo označuje pětidveřovou verzi, která v říjnu vstoupí na indický trh; dosud se thar prodával jen ve třídveřovém provedení.

Roxx dostal nový žebřinový rám, který má zlepšit jízdní komfort, a dvoubarevné lakování, které má vytvořit iluzi odnímatelné střechy, ta je ale pevná. Zbytkem výbavy ovšem dokáže wrangleru konkurovat - nabízí šest airbagů, 10,25" centrální displej, ve vyšších výbavách ještě druhý displej coby přístrojový štít a také adaptivní tempomat či aktivní vedení v jízdním pruhu kromě dalších elektronických prvků.

Patří k nim i systém Crawl Smart Assist, jakýsi offroadový tempomat pro velmi pomalou jízdu - roxx je tak první indické auto s něčím na tento způsob. Kromě toho jsou tu elektronicky řízené uzávěrky diferenciálů a několik jízdních režimů pro terén.

Pod kapotou pracuje dvoulitrový zážehový motor o 130 kW a 380 Nm, nebo 2,2l turbodiesel o 129 kW a 370 Nm. Standardně jsou poháněna zadní kola, přední je možno připojit, ve voze může být šestistupňový manuál či automat. Vůz je 4428 mm dlouhý - o 357 mm kratší než současný Jeep Wrangler - 1870 široký a 1923 mm vysoký. Rozvor náprav je 2850 mm.

Indická automobilka Mahindra má licenci k výrobě Jeepu CJ, předchůdce dnešního wrangleru, už od roku 1947 a tvrdí, že ji to opravňuje i k výrobě modernizovaných verzí, jejichž vzhled je nápadně podobný skutečnému wrangleru. Koncern Stellantis, pod nějž automobilka Jeep patří, si to ale nemyslí a soudní cestou brání v prodeji těchto vozů mimo Indii.

Ceny se pohybují v přepočtu od 356 do 560 tisíc korun. Dovoz do Evropy je ovšem krajně nepravděpodobný.

Další kopie Jeepu Wrangler? Nová Mahindra Thar napodobuje americkou ikonu

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám