Hlavní obsah

Hyundai letos v Nošovicích vyrobí podstatně méně elektromobilů, než plánoval

Nošovická automobilka Hyundai předpokládala, že letos bude podíl čistě elektrických aut v její výrobě 17 procent. Kvůli nízké poptávce je to však jen 10 procent, což je proti loňsku pokles o tři procentní body. Automobilka sice nadále plánuje elektrickou budoucnost, ovšem realita, která se míjí s očekáváním, je podle mluvčího Petra Michníka velkým problémem pro plánování výroby a objednávek od subdodavatelů. Řekl to ve středu na brněnské konferenci k očekávanému vývoji automobilového průmyslu.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Výroba Hyundai Kona v Nošovicích

Článek

Čistě elektrickým modelem, který vyrábí továrna na Frýdecko-Místecku, je Kona. „Deset procent není málo, ale problém je rozdíl proti očekáváním. Máme například nasmlouvané kapacity s výrobci baterií. Někteří dodavatelé jsou zase s ohledem na poptávku po hybridech na hraně kapacity,“ řekl Michník.

Vývoj trhu je podle něj velmi nepředvídatelný i v dalších letech. Připomněl, že od příštího roku mají platit zpřísněné emisní normy a není jisté, zda nebudou nakonec zmírněny.

„Hrozí nám pokuty, když neprodáme dostatek nízkoemisních aut. Není moc způsobů, jak to řešit, a ta řešení nedávají ekonomicky smysl. A nedávají smysl ani pro zákazníky a asi ani pro celou Evropu,“ řekl Michník.

Automobilka Hyundai slaví 100 milionů prodaných vozů, poloviny dosáhla teprve nedávno

AutoMoto

Celkově vyrábí automobilka v Nošovicích včetně hybridů 40 procent aut s alternativními pohony. Jelikož zákazníci jsou i mimo Evropu, podíl aut s alternativními pohony pro Evropu je ještě vyšší.

„Elektromobilita je pro nás stále jednoznačnou budoucností. Nyní jsme schopni vyrábět 30 procent elektromobilů a připravujeme se na krok, kdy kapacitu zvýšíme na 50 procent. Kdy to bude, záleží na vývoji trhu,“ poznamenal Michník. Příští rok v létě továrna zvýší produkci baterií po přestavbě jedné z hal.

Letos má vyjet z nošovické továrny přes 330 000 aut, pracuje v ní 3100 lidí.

Celá skupina, jejíž sídlo je v Jižní Koreji, plánuje zvýšit celosvětově produkci aut v roce 2030 na 5,5 milionu, což je třicetiprocentní nárůst oproti loňsku. Dva miliony z toho mají být elektroauta, počet modelů má dosáhnout jednadvaceti. Počet hybridních modelů se má zvýšit ze sedmi na čtrnáct.

Nošovická automobilka Hyundai vyrobila loni 340 500 automobilů, víc než předloni

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám