Hlavní obsah

Hyundai chce proměnit čelní sklo v displej, výroba začne za pár let

Technologie holografického čelního skla, na kterém jsou přímo zobrazovány nejrůznější typy informací, vzniká ve spolupráci Hyundai Mobis a Zeiss. Prototyp již existuje, masová výroba se očekává v roce 2027.

Foto: Hyundai Mobis

Ukázka holografického čelního skla

Článek

Kabiny moderních automobilů ovládly v posledních letech displeje, jejichž počty a úhlopříčky neustále rostou. Tento souboj by však již brzy mohl mít nečekaného vítěze - automobilky Hyundai a Kia.

Technologická divize Hyundai Mobis totiž oznámila, že ve spolupráci s německými odborníky na optiku Zeiss pracuje na technologii holografického displeje v čelním skle, který by mohl zcela nahradit head-up displej, digitální přístrojový štít, infotainment i displej před spolujezdcem.

Technologii si lze představit jako promítání ve stylu head-up displeje, ovšem na téměř celou plochu čelního skla, navíc v podstatně sofistikovanějším formátu. Zatímco současné head-up displeje nabízejí jednoduché informace, holografické čelní sklo by mohlo zprostředkovat i videohovory, promítání her a filmů pro spolujezdce atd.

Největší displej v autě? Palubní deska nového Cadillaku Escalade ohromuje

AutoMoto

Hlavní výhodou by měla být skutečnost, že řidiči nemusejí odpoutat zrak od silnice. Mohou tak vnímat různé typy obsahu a současně kontrolovat okolní provoz. Automobilkám se navíc otevřou ruce v oblasti přístupu k designu interiéru automobilů, zejména tedy palubní desky.

Ačkoliv může znít technologie trochu jako sci-fi, Hyundai Mobis a Zeiss očekávají zahájení masové výroby během roku 2027. Práce na této technologii již probíhají, přičemž prototyp měl být nedávno představen zástupcům domácích značek, tedy pravděpodobně Hyundai i Kia.

Detaily nového systému neznáme, měl by však využívat sofistikované projektory a průhledný film aplikovaný na čelní sklo, který je silný pouze 100 mikrometrů. Celý projekt je náročný, co se týče miniaturizace, redukce hluku a důležitý je i teplotní management.

O významu technologie svědčí předpověď společnosti OMDIA Research, podle které by měly být holografické průhledové displeje (a tedy i čelní skla) na přelomu desetiletí novým trendem v oblasti nové generace displejů.

Test Hyundai Santa Fe: Korejský kyberpunk funguje

Testy
Související témata:

Výběr článků

Načítám