Hlavní obsah

Harley-Davidson z roku 1908 je nejdražším prodaným motocyklem. Stál skoro 21 milionů

Extrémně vzácný Harley-Davidson Strap Tank z roku 1908 je v současnosti novým nejdražším motocyklem na světě. Na aukci pořádané domem Mecum se prodal za 935 tisíc dolarů, tedy za téměř 21 milionů korun.

Článek

V americkém Las Vegas se utrácejí velké peníze a často také plní sny. Jeden takový si v posledních dnech vyplnil nový majitel extrémně vzácného motocyklu Harley-Davidson Strap Tank z roku 1908, který za jeden z pouhých 12 dochovaných kusů motorky zaplatil 935 tisíc dolarů (20,7 milionu korun) včetně všech poplatků.

Díky této částce se unikátní stroj, který tvoří důležitý kus historie slavné firmy, stal nejdražším prodaným motocyklem. Obecně se model Strap Tank považuje za nejstarší harley, jaký si mohou sběratelé vůbec pořídit. Dřívější modely byly buď zcela zničeny, nebo už jsou v soukromých sbírkách.

Model Strap Tank byl vyroben v původní jednopatrové továrně firmy v roce 1908. Motocykl svůj název dostal podle palivové a olejové nádrže, která je k rámu připevněna právě pomocí niklových pásků - ang. „straps“. Greg Arnold, ředitel divize motocyklů u Mecum Auctions, domu, který vzácný kus v Las Vegas prodával, uvedl, že najít skutečný a originální Strap Tank z roku 1908 je dnes už prakticky nereálné.

„Není to tak, že by ostatní motocykly byly falešné, ale často je lidé opravují z různých dílů z druhovýroby. Tento konkrétní kus má ale řadu svých dílů originálních, což z něj dělá ještě vzácnější exemplář,“ uvedl Arnold. Model Strap Tank se ostatně v minulosti už prodával za hodně draho. V roce 2015 se jeden z roku 1907 prodal za 715 tisíc dolarů (tehdejším kurzem 17,4 milionu korun).

Harley-Davidson představil svůj první motocykl do terénu

AutoMoto
Související témata:

Související články

Praga představuje retro motocykl

Praga ZS 800, dvouválcový „naháč“ české automobilky, která občas vyrobí i motorku, je odkazem na meziválečný stroj BD 500. Vznikne jen 28 kusů s dvoumilionovou...

Výběr článků

Načítám