Hlavní obsah

General Motors zavádí měsíční poplatek za navigaci od Googlu

Koncern GM sváže používání navigace od Googlu, hlasového asistenta a Obchodu Play s předplatným služby OnStar. To stojí nejméně 24,95 dolaru (563 korun) měsíčně.

Foto: Cadillac

Cadillac Optiq (ilustrační foto)

Článek

Některé automobilky se v posledních letech zbavují vlastních navigačních systémů a do svých aut integrují např. Mapy Google - ty, které máme všichni v mobilech a můžeme je používat zadarmo včetně navigace. Nutno uznat, že integrace v autech má své výhody, ale pořád je to produkt onoho amerického internetového giganta.

Americký koncern General Motors k takovým automobilkám patří. Ale nyní oznámil, že tuto funkci zpřístupní pouze v případě, že si zákazníci budou platit vzdálenou asistenci a diagnostiku OnStar, která stojí od 24,95 do 49,95 dolaru (od 563 do 1 128 korun) měsíčně podle verze předplatného.

Dalo by se nad tím mávnout rukou, že přeci všechna auta dnes podporují zrcadlení telefonu skrz Android Auto nebo Apple CarPlay. GM ovšem už zhruba před rokem oznámilo, že tuto funkci ve svých budoucích autech nebude nabízet.

Zhruba půlka potenciálních zákazníků reagovala, že si kvůli tomu koupí auto od konkurence, GM však neustupuje, ba naopak faktickým zpoplatněním navigace ještě přitvrzuje. Dost možná tak zákazníkům nezbude nic lepšího, než si upevnit mobil do držáku, jako by jezdili v podstatně starším autě.

Ferrari skončí s vestavěnou navigací

AutoMoto

Související články

Ferrari skončí s vestavěnou navigací

Vestavěná navigace byla dlouho vnímána jako prvek hodnotnější výbavy, dnes už ji ale řada automobilek často nabízí ve standardu. Ferrari s ní ovšem u nových...

Výběr článků

Načítám