Hlavní obsah

Gang s mopedy schválně bourá, rozmáhá se pojišťovací podvod

Ve Velké Británii se rozmáhají pojišťovací podvody formou fingovaných dopravních nehod za pomoci mopedů. Jeden z účastníků přitom bývá obětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pojišťovací podvody v podobě fingovaných dopravních nehod, kdy ale jeden účastník je nic netušícím nevinným občanem, byly dlouho doménou východní části Evropy. Podle zprávy webu Autocar se však rozmáhají i ve Velké Británii.

Jednou z obětí je i pětašedesátiletá Ros Karamathová. „Překvapil mě jezdec na mopedu, který na mě mával, abych přejela přes silnici a zastavila u něj,“ řekla.

„Poté, co jsem zkontrolovala, že je cesta vlevo volná, jsem se rozjela, ale druhý moped, který ho míjel, narazil do předního blatníku mého auta. Jezdec okamžitě seskočil z mopedu a začal pořizovat fotografie místa nehody. Když jsme si vyměňovali údaje, byl velmi klidný a všimla jsem si, že druhý jezdec zmizel,“ uvádí.

Přímo před hlídkou poslal obstarožní Volkswagen do příkopu, ve smyku ho policisté ještě změřili

Krimi

Vyfotila si však jezdcovu pojistku a registrační značku jeho motorky, která podle ní nebyla poškozená. Později zjistila, že není jediná, kdo se stal terčem podvodu. „Pracují ve dvojicích a obvykle se zaměřují na osamělé řidičky. Někteří dokonce požadují peníze v hotovosti, ale většina to dělá kvůli nárokům na odškodnění za zranění,“ dodala.

Jen ve své komunitě ve Wallingtonu zná 20 lidí, kteří se stali oběťmi tohoto podvodu. Podvodníci se podle informací od policie zaměřují na určitou oblast, ale když se rozkřikne, o co jde, odjedou jinam.

Podezřelí kurýři

Podle Úřadu pro pojišťovací podvody (Insurance Fraud Bureau, IFB) se mezi lety 2021 a 2023 stalo 2250 řidičů v Londýně oběťmi mopedů při tzv. „crash for cash“ podvodech. Mnoho podezřelých z podvodů jsou kurýři.

Londýnská policie uvádí, že její oddělení pro vyšetřování pojišťovacích podvodů (Insurance Fraud Enforcement Department, IFED) spolupracuje s obchodní inspekcí, aby identifikovaly nepoctivé opravny mopedů a skútrů. Červnový zátah vedl k zabavení mopedů, které byly pravděpodobně použity při podvodných nehodách, a také stovek registračních značek.

IFB odhaduje, že hodnota falešných nároků na mopedy nyní přesahuje 27 milionů liber. Mnozí motoristé byli oběťmi, aniž by si toho všimli.

Dálnici D1 zastavila nehoda cisterny, na dálnici D2 srazilo auto chodce

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám