Hlavní obsah

Formule 1 v Praze: Jako malí jsme ji o nedělích sledovali s rodinou v televizi, vzpomínali čeští sportovci

Praha

Na divácké tribuny víkendové akce Red Bull Showrun, která poslala do pražských ulic závodní monopost RB7, zasedli i profesionální sportovci. Mezi nimi třeba snowboardistka Eva Adamczyková, olympijský vítěz Martin Fuksa, tenistka Markéta Vondroušová či skateboardista Maxim Habanec. Většina z nich viděla formuli takto zblízka poprvé v životě. Rozpovídali se o tom před kamerou Novinek.

Jako malí jsme Formuli 1 o nedělích sledovali s rodinou v televizi, vzpomínali čeští sportovci.Video: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

„Já si především pamatuju, že jsme formuli sledovali, když jsem byl malý, to byla ještě doba Michaela Schumachera nebo Miki Hakkinena,“ řekl Novinkám vodní slalomář a kajakář Vavřinec Hradilek, který se na exhibici přišel podívat.

„Pak mě to trochu přestalo bavit, ale vidět ten atmosférický osmiválec, který má ještě ten pořádný zvuk a sílu, tady v Praze, je krásné,“ přiznal.

„Když jsem byl menší, tak si pamatuju, že u nás vždycky v neděli kolem oběda šla v televizi právě Formule 1. Pak jsem ji dlouho neviděl, ale nedávno o ní vyšel dokument na Netflixu, na ten jsem koukal, a jsem moc rád, že ji můžu vidět naživo,“ přiznal kanoista a čerstvý olympijský vítěz z Paříže Martin Fuksa, který zlatou medaili vzal i s sebou na akci.

FOTO: Formule 1 v Česku. Centrem Prahy se proháněl David Coulthard

AutoMoto

Podobně vzpomínala i snowboardistka Eva Adamczyková. „Jako dítě jsem to měla spojené s tím, že jsme vždycky v neděli koukali na formuli s tátou, a pak na motorky, protože můj táta měl motorku, na které jsme spolu často jezdili,“ vyprávěla.

Foto: Novinky

Čeští sportovci a další návštěvníci si prohlížejí zblízka formuli.

Sportovci měli možnost si vozy RB7, pro které byla úspěšná sezona 2011, prohlédnout v paddocku v Praze velmi zblízka.

„Já úplně nejsem automobilový fanoušek, ale tady to bylo zajímavé. Nejvíc mě překvapil ten řev, jak strašně hlučný stroj to je. A potom to sezení, jak bylo malinké, ale ti jezdci jsou asi menší, tak se do toho nasoukají,“ přemítal nahlas Fuksa. Sám si chtěl kokpit vyzkoušet, ale nevešel se do něj. „Mám na to velký zadek,“ řekl se smíchem.

Vůz RB7

  • Nasazený pro rok v 2011.
  • Němec Sebastian Vettel a Australan Mark Webber v něm během 18 velkých cen dosáhli 12 vítězství, Vettel se stal světovým šampionem a RB Racing získal pohár konstruktérů.
  • Má výkon 750 koní a osmiválcový motor o objemu 2400 cm3, zvládne až 18 000 otáček/minutu.
  • Váží přibližně 650 kg.
  • Z nuly na 100 km/h se dostane za méně než 3 vteřiny.

I Adamczykovou zaujal kokpit jezdce. „Překvapilo mě, jak je vlastně hluboký, ne že by tam měli jezdci hodně prostoru, ale působí, že v něm skoro leží,“ smála se. Projet se ve formuli ji ale příliš neláká, podobně stísněný prostor už si prý zažila třeba v akrobatickém letadle.

Do jejího řízení by se nehnal ani Hradilek, sám má pilotní průkaz a raději míří do nebes, kde není tolik překážek jako na vozovce.

„Jsem sice fanoušek rychlé jízdy, ale jak stárnu, tak inklinuju spíš ke klidnějším zážitkům. Například k jízdě v rychlém elektrickém autě,“ dodal.

Foto: Novinky

Monopost RB7 na pražské trati

V nabíjecím elektrickém voze jezdí také Adamczyková.„Ráda bych si ho vyzkoušela na okruhu, protože i ono jede pěkně rychle a sedí hezky na silnici,“ zmínila. Sama se považuje za dobrou řidičku, někdy prý bývá netrpělivá, ale jezdí klidně a občasnou rychlejší jízdu si užívá.

Svižně, ale ne přehnaně rychle se po silnicích prohání Fuksa, nesnáší prý pomalou jízdu. „Jsem už ale táta od rodiny, takže mám rád hlavně bezpečnost. Ale samozřejmě v mládí, když jsem dostal řidičák, tak jsem si zkusil jet trochu rychleji, ale teď si říkám, jak jsem to mohl dělat, protože je to nebezpečné,“ uzavírá.

F1 v Praze: Karlín si podmanil řev motorů

AutoMoto
Související témata:
Martin Fuksa

Výběr článků

Načítám