Hlavní obsah

Ford představil nový Expedition, SUV pro velké americké rodiny

Pátá generace velkého amerického SUV Ford Expedition sází na robustnější vzhled a slibuje ještě lepší schopnosti i mimo silnici. Pod kapotou má přeplňované motory V6.

Foto: Ford

Ford Expedition

Článek

Zatímco v Česku považujeme za velké SUV například model Škoda Kodiaq, které na délku měří lehce přes 4,7 metru, v zámoří se pod označením full-size SUV ukrývají skuteční obři silnic. Jedním z nich je i Ford Expedition, který byl nedávno představen v páté generaci.

Ta už na první pohled zaujme silným a robustním designem, který navíc podtrhuje nová výbava Tremor, zaměřená na častější jízdu mimo silnice. Má oranžové detaily na karoserii, působivou světlou výšku 269 mm a terénní pneumatiky o průměru 33 palců. Standardem je pohon všech kol s uzávěrkou zadního diferenciálu.

Vůz je dostupný dokonce ve dvou velikostech karoserie. Standardní provedení Expedition měří na délku 5331 milimetrů, přičemž rozvor má hodnotu 3112 mm. Provedení Expedition Max pak měří na délku 5631 mm a rozvor má hodnotu 3340 mm. Obě verze měří na šířku 2032 mm.

Ford chce skončit s nudnými auty, zaměří se na ikony

AutoMoto

SUV se standardně třemi řadami sedadel je podle automobilky zaměřené především na velké aktivní rodiny, což je spolu s vnějšími rozměry příslibem působivého vnitřního prostoru. Kromě toho ale vůz nabízí i moderní vybavení, jako je 24“ panoramatická obrazovka na palubní desce, do které je integrován i přístrojový štít.

Zajímavou novinkou páté generace jsou pak horizontálně dělené zadní dveře, jejichž spodní část unese až 227 kilogramů. Pohodlně tak může posloužit jako lavice, ke které automobilka připravila i opěrku. Tu lze ale snadno proměnit například ve stolek. V kufru je navíc zásuvka i osvětlení, vůz by tak měl být jako dělaný pro kempování v přírodě.

Pod kapotou se ukrývá 3,5litrový motor V6 EcoBoost, který v závislosti na verzi nabízí výkon 406 až 446 koní a 651 až 691 Nm točivého momentu. Motor je spojen s desetistupňovou automatickou převodovkou, pohánějící v závislosti na verzi pouze zadní, nebo všechna čtyři kola. Na „kouli“ pak nový expedition utáhne od 3175 po 4355 kilogramů.

Ford Expedition je určen pro americké trhy, kde se začne prodávat koncem října. Cena startuje od 61 700 dolarů (cca 1,4 milionu korun) a první kusy by měly k zákazníkům dorazit na jaře příštího roku.

Vedení Fordu označilo čínské automobilky za existenční hrozbu

AutoMoto

Ford Mustang GTD konečně odhaluje výkon, míří do světa supersportů

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám