Hlavní obsah

Ford představil novinku pro Dakar, terénní Raptor T1+

Novinka pro offroadové závody má pětilitrový osmiválec, zdvih odpružení 350 mm a šestipístkové brzdy na všech kolech. Zúčastní se nejen dakarské rallye.

Foto: Ford

Ford Raptor T1+

Článek

Ford Performance a přední odborníci na terénní závody se zaměřili nejen na Rallye Dakar a vytvořili nový Ford Raptor T1+. Tento vůz kombinuje nejmodernější technologie a design, aby zvládl podmínky nejtěžších terénních závodů.

Raptor T1+ se může pochlubit vylepšeným odpružením a výkonem osmiválcového motoru. Vůz byl vyvinut ve spolupráci s firmou M-Sport a jeho odpružení má tlumiče značky Fox s možností dálkového nastavení. Kola mají rozměry 8,5×17 palců a jsou obuta do 37" terénních pneumatik.

Brzdy tvoří 355mm ventilované kotouče značky Alcon se šestipístkovými třmeny. Maximální zdvih odpružení je 350 mm, vůz má světlou výšku 400 mm, šířku 2300 mm, minimální hmotnost 2010 kg a přední nájezdový úhel je přes 70°.

Ford Capri je zpět, s předchůdci má ale společné jen jméno

AutoMoto

Pod kapotou pracuje upravený pětilitrový motor Coyote V8, který je vybaven suchou olejovou vanou a speciálním výfukem pro podmínky Dakaru. Rám vozu je vyroben z oceli T45 a karoserie z uhlíkových vláken, což zajišťuje funkčnost a zároveň estetický vzhled typický pro Raptor.

„Přijmout tak náročný závod, jako je Dakar, je pro nás všechny ve Ford Performance náročný úkol, ale nikdy jsme se nevyhýbali žádným výzvám,“ řekl Mark Rushbrook, globální ředitel Ford Performance Motorsports.

„Abychom tuto výzvu přijali, navázali jsme spolupráci s těmi nejlepšími na světě, se společnostmi M-Sport a Red Bull, a myslím, že to ukazuje, jak vážně tento projekt bereme. Ford Raptor T1+ je základním kamenem naší globální offroadové vize - chceme se postavit těm nejlepším a prokázat své schopnosti na těch nejtěžších místech na světě. Poznatky, které získáváme z Raptoru T1+, spolu se soutěží se sériovými vozy v závodech Baja 1000 a Finke Desert Race pomohou udělat vozy Raptor pro naše zákazníky ještě lepší,“ dodal.

„Taková příležitost se naskytne jednou za život – podpořit společnost Ford Performance při cestě na Dakar s novým Fordem Raptor T1+ bude neuvěřitelné dobrodružství,“ řekl Matt Wilson, ředitel společnosti M-Sport a manažer dakarského týmu. „Máme za sebou již 10 000 kilometrů testování v těch nejdrsnějších podmínkách, které jsme mohli najít, takže se na tuto ultimátní výzvu, která začíná příští měsíc na Baja Hungary, cítíme připraveni.“

Kupci Fordu Mustang GTD si mohou zajistit, že žádný další kus nedostane stejný lak

AutoMoto

Výběr článků

Načítám