Hlavní obsah

Fiat trápí nezájem o elektromobily, výroba 500e dál stojí

Společnost Stellantis, pod niž spadá automobilka Fiat, je kvůli nízkému zájmu o elektromobily nucena prodloužit odstávku výroby elektrického modelu 500e. Jeho hybridní verze je přitom stále v nedohlednu. Výroba Fiatu 500e byla původně pozastavena do 13. října, nyní ovšem firma oznámila prodloužení odstávky až do prvního listopadu.

Foto: Fiat

Fiat 500e

Článek

Důvodem mají být pokračující problémy s prodejem elektromobilů na evropském trhu, kterým údajně čelí všichni výrobci, jak uvádí společnost Stellantis.

Britský magazín Autocar, který na zprávu upozornil, navíc přinesl i data společnosti Jato Dynamics, podle kterých automobilka Fiat prodala v Evropě od ledna do konce července celkem 74 885 kusů modelu 500 (v čistě elektrickém i spalovacím provedení), meziročně to přitom znamená propad prodejů o 24 procent.

Statistiky společnosti navíc ukazují, že podíl elektromobilů na evropském trhu klesl za červenec letošního roku z loňských 14,6 procenta na 13,5 procenta.

Výroba elektrického Fiatu 500e se na měsíc zastaví

AutoMoto

Nízké prodeje čistě elektrického modelu 500e, společně s vynuceným koncem spalovacího modelu 500 (který nesplňoval nařízení ohledně kyberbezpečnosti), motivují značku k co nejrychlejšímu vývoji hybridního Fiatu 500 Ibrida, který se však na trh dostane zřejmě až v roce 2026.

Foto: Stellantis

Prodeje spalovacího Fiatu 500 zastavily evropské směrnice o kyberbezpečnosti.

Olivier François, generální ředitel automobilky Fiat, přitom v rozhovoru pro Autocar nedávno pronesl: „Evidentně jsme si stejně jako všichni ostatní mysleli, že svět bude elektrifikován rychleji a náklady na elektrifikaci budou rychleji klesat.“

Do situace ale měla promluvit i pandemie, problémy se zásobováním a odklon evropské společnosti od udržitelných řešení, tedy údajně až na její nejmladší část.

Kromě investice do hybridního Fiatu 500 automobilka investuje také do vývoje nové baterie pro model 500e, která by měla zvýšit jeho dojezd, snížit cenu a učinit tak model zajímavější pro více zákazníků.

Současný Fiat 500 končí po 17 letech na trhu

AutoMoto

Fiat skutečně obrací, nová pětistovka se dočká spalovacího motoru

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám