Hlavní obsah

Fiasko nové lady hned na prezentaci. Šéf Sberbank startoval marně

Lada Aura před objektivy kamer a fotoaparátů odmítla nastartovat, když se o to pokoušel šéf Sberbank Herman Gref. Údajně kvůli zařazenému rychlostnímu stupni.

Foto: Profimedia.cz

Lada Aura (v popředí)

Článek

Ruská automobilka Lada přivezla nedávno představený model Aura na Mezinárodní ekonomické fórum do Petrohradu a pozvala šéfa Sberbank Hermana Grefa, aby se do ní posadil a nastartoval. Ten však tiskl startovací tlačítko marně, ukazuje video hojně sdílené na sociálních sítích.

Několikrát vůz nereagoval vůbec. Když dostal Gref pokyn k sešlápnutí brzdového pedálu, konečně bylo slyšet startér – ale to bylo všechno. Druhý pokus dopadl stejně. „Je to prototyp, počkejte,“ slyšíme ve videu údajně Maxima Sokolova, šéfa Avtovazu, výrobce vozidel značek Lada.

Je sice pravda, že jde o prototyp, ale aura není úplně nové auto. Je to prodloužená varianta sedanu Vesta, který je už nějaký ten pátek ve výrobě. Dalo by se tedy očekávat, že technika bude ne-li totožná, tak aspoň velmi podobná.

Web Fontanka.ru přišel s vysvětlením, proč vůz nestartoval – údajně měl zařazený rychlostní stupeň z toho, jak vůz na své místo dojel. V takovém případě by člověk ovšem očekával, že vůz odmítne vůbec spustit startér a zobrazí hlášku na displeji.

Incident připomněl starší podobný případ, v němž Vladimiru Putinovi před sedmi lety nešly otevřít dveře UAZu Patriot. Voják, který nabídl pomocnou ruku, ovšem místo umožnění nástupu utrhl kliku.

Ladu lze v Rusku objednat jen ve třech barvách, docházejí laky

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám