Hlavní obsah

F1 v Praze: Karlín si podmanil řev motorů

Praha 8

Takové burácení snad ještě pražský Karlín nezažil. Zdejší Rohanské nábřeží se na jeden den proměnilo v závodní trať. Projely se po ní rychlé stroje v čele s monopostem RB7. Za volant mistrovského vozu ze sezony 2011 se posadil závodník David Coulthard. A byla u toho i kamera Novinek.

Burácení motorů, spálené pneumatiky a dým. Praha se proměnila v závodní traťVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Na sluncem rozžhavené karlínské nábřeží dorazilo tuto sobotu kolem 17 tisíc návštěvníků. Jedno měli společné. Všechny baví motorsport a tady měli možnost si ho užít zblízka a ve více podobách – jak na dvou, tak čtyřech kolech.

Na akci nazvanou Red Bull Show Run je přilákala především možnost spatřit původní závodní monopost a zažít na chvíli atmosféru jako při závodech formule 1.

„Tyto vozy jsou originální RB7 pilotované Markem Webberem a Sebastianem Vettelem. Vettel s tímto vozem v roce 2011 vyhrál šampionát,“ představil Novinkám manažer týmu Tony Burrows vozy, za jejichž volant v Praze zasedl bývalý jezdec formule 1 a třináctinásobný vítěz Velkých cen David Coulthard.

Předpověď hlásila na sobotní odpoledne spršky, racing tým tak byl přichystaný i na mokrou variantu a v záloze měl pneumatiky do hustého deště. Nakonec hezké počasí vydrželo a jezdilo se za sucha.

„Za suchých podmínek je to prostě lepší show, v dešti nedostanete ten kouř z pneumatik, nemůžete řídit tak rychle a samozřejmě si musíte dát větší pozor na prostředí,“ vysvětloval Coulthard.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Exhibiční jízda formule 1 s jezdcem Davidem Coulthardem v pražském Karlíně

Pořadatelé pro něj připravili trať o délce jednoho kilometru. „Vypadá to jako hezká dráha. Když jsem tu byl naposledy, jel jsem přes Karlův most, kde to bylo mnohem pomalejší a hrbolatější, ale tohle je moderní městská plocha, a to je skvělé,“ nechal se slyšet jezdec.

Pražský silniční povrch nebyl pro formuli problém. „Diskutovali jsme to s týmovým manažerem, který procestoval celý svět, smál se, že je to fantastický asfalt, protože v Karlíně je relativně čerstvý,“ vysvětlil moderátor akce a odborník na F1 Števo Eisele.

„A kromě toho je tu ještě jeden velmi důležitý detail, který se musí řešit. Musí se kontrolovat poklopy kanálů, protože ta vztlaková síla monopostů je masivní, takže musí být opravdu neskutečně připevněné,“ zmínil zajímavost, kterou si podle něj ani řada fanoušků běžně neuvědomí.

FOTO: Formule 1 v Česku. Centrem Prahy se proháněl David Coulthard

AutoMoto

Driftování i kaskadérské kousky na motorce

David Coulthard byl největší hvězdou exhibice. Známý skotský pilot si Prahu oblíbil a často se sem vrací. Show si viditelně užíval.

„Měl jsem pěknou jízdu, byla to dobrá dráha, relativně dlouhá, mohl jsem nabrat trochu rychlost a podle toho, co jsem viděl, tak si to dav užíval,“ zhodnotil po skončení show. Coulthard odhadoval, že v některých momentech svištěl kolem návštěvníků rychlostí až cca 250 km/h, na závěr se projel i s českou vlajkou v ruce.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Driftování na pražském asfaltu.

„Hlavně je nerozbít.“ Po Praze jezdily závodní motorky a formule sestrojené studenty ČVUT

AutoMoto

Na trati však nejezdil sám. Předem mu ji projela studentská formule z dílny brněnských posluchačů VUT.

Driftování na vysoké sportovní úrovni zase divákům předvedla dvojice Elias Hountondji z Německa a Čech Marco Zakouřil. Smyky prováděli ve vozech BMW M4 G82 o výkonu přes tisíc koní. Při show běžně spálí zadní pneumatiky téměř až do zničení a ani pražské vystoupení nebylo výjimkou. Na trati se střídali ještě s litevským motocyklovým kaskadérem Arūnasem Gibiežou.

„Byla to výborná show, krásná auta i zvuk,“ pochvaloval si jeden z námi oslovených návštěvníků. Na akci dorazil ze slovenské Spišské Nové Vsi. „Bylo to perfektní, husí kůži jsem měl celou dobu, bylo to extrémní,“ dodal jeho kamarád.

„Bylo to super, trochu horké počasí, ale když se pije dostatek vody, tak se to dá přežít,“ reagovala další z účastnic. „Jsme velcí fanoušci formule 1, přiletěli jsme z Nového Zélandu na prázdniny do Čech. Měli jsme to skvěle vypočítané, viděli jsem tu Davida Coultharda, který většinu času moderuje F1, takže to bylo super,“ byla žena ráda.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Aras Gibieza předvedl téměř kaskadérské kousky na motocyklu.

Praha se pořádáním tohoto druhu akce zařadila po bok amerického Dallasu, bosenského Sarajeva, severoirského Belfastu, chilského Santiaga de Chile a dalších metropolí, kde se Red Bull Showrun odehrál už v minulosti.

Anketa

Baví vás sledovat formuli 1?
Ano
24,1 %
Ne
75,9 %
Celkem hlasovalo 8218 čtenářů.

Tramvaj s formulí na korbě budí v Praze nevídaný rozruch

AutoMoto

Výběr článků

Načítám