Hlavní obsah

Experiment vyvrátil fantaskní reklamu Tesly. Cybertruck s podvalníkem není rychlejší než Porsche 911

Tesla Cybertruck táhnoucí přívěs s Porsche 911 neujede jiné, stejně výkonné 911, zjistil experiment. Promo video Tesly tedy buď bylo podvodem, nebo byl řidič porsche amatér.

Článek

Automobilka Tesla se při představení pick-upu Cybertruck v produkční formě holedbala, že vůz je rychlejší ve čtvrtmílovém sprintu než Porsche 911 - bez určení konkrétní verze - zatímco táhne na přívěsu jiné Porsche 911. Dodala k tomu i video, které mělo skutečnost dokládat.

Internet, jak už to bývá, rychle odhadl provedení devětsetjedenáctky na nejlehčí verzi T s manuální převodovkou - a také osočil Teslu ze lži.

To později částečně potvrdil šéfinženýr cybertrucku, když přiznal, že automobilka nikdy nezkoušela čtvrtmílový sprint, vždy - i na onom slavném videu - to byla osmina míle, tedy zhruba 200 metrů. Elektromobily jsou přitom známé tím, že jsou rychlejší ve srovnání se spalovacími auty zejména v nižších rychlostech a pak už ztrácejí. Musk přesto při představování mluvil o čtvrt míli.

Americký magazín MotorTrend se tedy rozhodl vyzkoušet, jestli je na čtvrt míli rychlejší Porsche 911 Carrera T s manuální převodovkou, nebo Tesla Cybertruck, která táhne jinou, o pár kilo lehčí Carreru T na podvalníku. Ten je totožný s kouskem, který použila Tesla ve svém promo videu.

Výsledek? Ze tří pokusů byla tesla s přívěsem rychlejší pouze jednou, a to na osminu míle o 0,102 s. Ve všech ostatních případech, tedy ostatních dvou pokusech na osminu míle a všech třech pokusech na čtvrt míli, vyhrálo rozdílem 0,2-0,5 s porsche.

Samozřejmě, jelikož mělo manuální převodovku, za velkou částí úspěchu stojí zkušenost řidiče. A tak je klidně možné, že ten v promo videu Tesly - tam je přítomnost manuálního řazení v porsche docela jasně znát v pohybech karoserie - jen nebyl dostatečně schopný.

Tesla představila produkční cybertruck, šokuje designem i čísly

AutoMoto

Výběr článků

Načítám