Hlavní obsah

Elektromobilů už je na silnicích v Norsku více než benzinových aut

Počet elektromobilů na norských silnicích poprvé překonal počet aut s benzinovým motorem. Oznámil to norský úřad pro informace o silničním provozu (OFV). V zemi je registrováno 2,87 milionu vozidel, z toho je 754 303 plně elektrických a 753 905 má benzinový motor. Nejpočetnější skupinou jsou ale stále vozy s naftovým motorem, kterých je téměř jeden milion, i když i ty jsou na ústupu.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ředitel OFV Öyvind Solberg Thorsen uvedl, že počet elektromobilů by mohl překonat počet vozů s naftovým motorem do roku 2026. V zemi je také registrováno 210 tisíc plug-in hybridů a 156 tisíc hybridů.

Posun k elektromobilům v Norsku je částečně způsoben štědrými státními pobídkami. Norsko má 5,5 milionu obyvatel a chce se stát první zemí, která ukončí prodej nových benzinových a naftových aut, a to do roku 2025. Letos v srpnu měly elektromobily na celkovém prodeji aut v zemi podíl 94 procent.

Přechod k elektromobilům však nebyl v Norsku levný. Země osvobodila bateriové elektromobily od daní uvalených na vozy se spalovacím motorem. Investovala také do veřejných nabíjecích stanic pro elektromobily.

Před 20 lety, v září 2004, jezdilo v Norsku více než 1,6 milionu benzinových aut. Zhruba 230 tisíc bylo naftových, elektromobilů bylo jen asi 1000. Od roku 2007 do roku 2017 se prudce zvyšoval prodej naftových vozů, především díky příznivým daňovým změnám.

V roce 2017 bylo v Norsku přes 1,2 milionu vozů s naftovým motorem. Od té doby ale jejich počet postupně klesá, letos v září jejich počet poprvé od roku 2011 klesl pod jeden milion.

Norsko jde proti trendům, elektromobily zde v srpnu tvořily 94 % prodaných aut

AutoMoto

Elektromobily by mohly v Norsku do roku 2026 vytlačit z vrcholu diesely

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám