Hlavní obsah

Elektrický závoďák Fordu generuje skoro tři tuny přítlaku

Speciální elektrický pick-up Ford F-150 Lightning SuperTruck EV pro závod do vrchu v Pikes Peak dokáže generovat přes 2,7 tuny přítlaku, jede-li dostatečně rychle.

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning SuperTruck EV

Článek

Ford přijede na Pikes Peak znovu, tentokrát s elektrickým pickupem. Již od března nás automobilka láká na „EV Demonstrátor“ a nyní konečně ukázala kompletní podobu tohoto závoďáku. Zároveň prozradila, že je schopen generovat 6000 liber (2721,5 kg) přítlaku při rychlosti 240 km/h.

Pick-up dostal masivní zadní křídlo upevněné shora, které se tyčí až nad střechu. Kromě toho má široký přední spoiler, velké výdechy vzduchu za předními koly a impozantní zadní difuzor. Vývoj probíhal ve spolupráci s firmou STARD.

Podrobnosti o elektrickém supertrucku zatím nejsou známy, ale jeho design ho činí podobným modelu SuperVan 4.2, s nímž se Ford zúčastnil loňského závodu. Jeho elektromotory dávaly celkem 1043 kW. Novinku může pohánět něco podobného, nebo i silnějšího. Starší SuperVan 4.0 disponoval čtyřmi motory s výkonem 1469 kW.

Ford už letos představil F-150 Switchgear, postavený ve spolupráci s RTR. Ten vychází ze silniční platformy modelu F-150 Lightning a je upraven pro terénní podmínky včetně ochranných plátů, kompozitních panelů a nového odpružení.

Ford pravděpodobně bude nadále zveřejňovat informace o svém novém pick-upu až do konání 102. závodu do vrchu Pikes Peak, který se koná 23. června. Na vrchol se s ním vydá Romain Dumas, současný rekordman závodu. Speciální ford nicméně nebude jediným elektrickým vozem na této akci, na start slavné trati se postaví také například modifikovaný Hyundai Ioniq 5.

Ford Mustang potřebuje dietu, myslí si i šéf značky

AutoMoto

Výběr článků

Načítám