Hlavní obsah

Elektrický Lotus Emeya je králem v rychlosti nabíjení

První elektrické hyper-GT ze stáje automobilky Lotus zvládne nabití z 10 na 80 procent během pouhých 14 minut. Průměrný nabíjecí výkon se pohyboval kolem 331 kW.

Foto: Lotus

Lotus Emeya zvládne nabití z 10 na 80 procent za 14 minut.

Článek

Automobilka Lotus se pochlubila, že její první elektrické hyper-GT, jak označuje model Emeya, nabídne rekordní rychlost nabíjení. V rámci testu, který zorganizovala globální konzultační společnost P3 Group, porazil Lotus Emeya v rychlosti nabíjení celou řadu globálních rivalů.

Při připojení na rychlonabíječku s výkonem 400 kW se baterie sportovního elektromobilu nabila z 10 na 80 procent během pouhých 14 minut, což je jeden z nejlepších výsledků mezi dnes dostupnými elektromobily. V přímém srovnání vůz porazil elektromobily jako Kia EV9, Hyundai Ioniq 6 RWD, Xpeng G9 Mercedes EQS 450+, BMW i7 nebo Tesla Model Y.

Sedan Lotus Emeya přijíždí s devíti stovkami koní

AutoMoto

Podle zprávy dokáže Lotus Emeya dosáhnout maximálního nabíjecího výkonu až 402 kW. Průměrný výkon během nabíjení z 10 na 80 procent kapacity baterie pak dosahoval 331 kW, čímž Lotus porazil všechny testované konkurenty.

Při průměrné spotřebě 18,7 kWh na 100 kilometrů (dle testovacího cyklu WLTC, který je součástí pro výpočet v testovacím procesu WLTP) by tak Lotus Emeya měl nabídnout dojezd až 310 kilometrů po pouhých 10 minutách nabíjení.

Foto: Lotus

Lotus Emeya nabídne nabíjet při výkonu až 402 kW.

Nabíjecí výkon je tak skutečně působivý, vadou na kráse celého pokusu je ale skutečnost, že nabíječky s výkonem 400 kW jsou ve světě zatím velmi raritní. Lotus sice představil vlastní nabíječky s výkonem až 450 kW, jejich rozšíření ale také chvíli potrvá.

Připomeňme, že Lotus Emeya je osazen 800V architekturou a baterií s kapacitou 102 kWh. Vůz vyráběný v Číně je na lokální trhy dodávaný od února letošního roku, během třetího čtvrtletí je pak plánovaný export na trhy evropské. Kromě rychlého nabíjení přitom slibuje i rychlou akceleraci, z 0 na 100 km/h zrychlí za 2,8 sekundy.

Lotus představil extrémně výkonnou nabíječku, za 5 minut zvýší dojezd o 142 km

AutoMoto

Lotus Evija si připsal rekord, na Nürburgringu už jsou rychlejší jen závodní vozy

AutoMoto

Výběr článků

Načítám