Hlavní obsah

Elektrický kabriolet Cadillac Sollei ukazuje budoucnost vozů na přání

Automobilka Cadillac se před necelými dvěma lety pochlubila modelem Celestiq, vlajkovým elektromobilem, který vzniká zakázkově – vždy podle představ konkrétního zákazníka. Prakticky každý kus je tak originálem, čímž se značka snaží konkurovat nejluxusnějším výrobcům automobilů, jako je například Rolls-Royce. Nově představila koncept Sollei.

Foto: Cadillac

Cadillac Sollei

Článek

Modely Cadillac Celestiq vždy sdílejí stejnou karoserii, nyní se však automobilka pochlubila konceptem Sollei, elegantním čtyřmístným kabrioletem, který má prozkoumávat možnosti zakázkového designu automobilů.

Název Sollei pak vznikl kombinací slov Sol (Slunce) a Leisure (volný čas), což náležitě reprezentuje určení vozu.

Elegantní koncept kabrioletu s čistě elektrickým pohonem a vnitřním uspořádáním 2+2 má ukazovat možnosti zakázkové stavby vozů v době čistě elektrické. Vzniknout by tedy mohl, ovšem pouze na přání movitého zákazníka.

Cadillac Celestiq přijíždí v produkční verzi, je ztělesněním luxusu

AutoMoto

Přední část vozu, tedy od masky po A-sloupky, přitom vychází z modelu Celestiq, se kterým Sollei sdílí i čistě elektrickou platformu Ultium.

Kabriolet sází na elegantní čisté linie, které neruší ani kliky na protáhlých předních dveřích. Otevírání je řešeno skrytým tlačítkem, dlouhé dveře s velkým úhlem otevření pak slibují pohodlný přístup do obou řad sedadel.

Spodní část zádi opět připomíná celestiq, v horní části ovšem vidíme vertikální pruh zadních světel, v jehož centru je umístěno výrazné logo značky. Karoserii zdobí lak Manila Cream, který značka poprvé použila v roce 1957. Před nepřízní počasí pak posádku ochrání složená látková střecha.

Kabina je v přední části vybavena displejem s úhlopříčkou 55 palců, který se rozkládá mezi předními sloupky. Další dva displeje jsou pak umístěny ve středové konzole, která se táhne celou délkou vozu mezi předními i zadními sedačkami.

Vůz je čalouněn kůží Nappa se speciálním pigmentem, který umí měnit barvu a vytváří efekt východu slunce. Kůži pak doplňuje speciální bio materiál s označením Fine Mycelium a dřevěné obložení z několika druhů dřeva.

Mezi zadními sedadly je umístěna chladnička nápojů, včetně lahve a několika skleniček se speciálním designem, speciální atmosféru umí dotvořit ambientní osvětlení s volbou ze 126 barev.

Automobilka k novému konceptu nezmínila žádné technické parametry, můžeme ovšem připomenout, že Cadillac Celestiq byl osazen dvojicí elektromotorů s kombinovaným výkonem 447 kW (608 k) a v kombinaci s baterií o kapacitě 111 kWh sliboval dojezd kolem 483 km na jedno nabití.

Jak už je zmíněno v úvodu, Cadillac Sollei je pouze konceptem, který má ukázat možnosti zakázkové stavby vozů a úprav karoserií v čistě elektrické éře. Automobilka tedy se stavbou primárně nepočítá, je však možné, že pro dostatečně movitého zájemce by podobný stroj klidně mohl vzniknout.

Foto: Cadillac

Produkční Cadillac Celestiq, z jehož designu koncept Sollei vychází.

Největší displej v autě? Palubní deska nového Cadillaku Escalade ohromuje

AutoMoto

Automobilka GM zahájila návrat do Evropy

AutoMoto

Výběr článků

Načítám