Hlavní obsah

Edice Goldfinger oslavuje 60 let Aston Martinu s Jamesem Bondem

Aston Martin DB12 dostal ku příležitosti šedesáti let od premiéry Bondovky Goldfinger speciální stejnojmennou edici. Má mnoho detailů odkazující se na agenta s povolením zabíjet.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB12 v edici Goldfinger a model DB5

Článek

Že James Bond jezdí v Aston Martinu, ví každý fanoušek série o agentovi 007. Zpočátku však řídil mnohem skromnější Sunbeam Alpine v prvním filmu Dr. No vydaném v roce 1962. O rok později měl Sean Connery Bentley Mark IV ve filmu Srdečné pozdravy z Ruska.

Nejvíce se však proslavil vůz DB5 z třetího filmu franšízy, Goldfinger, vydaného v roce 1964. Započal éru Bondovských Aston Martinů, která trvá dodnes. O šest desetiletí později získává současné kupé DB12 speciální edici slavící tento milník.

Luxusní grand tourer byl upraven divizí Q, která je zodpovědná za speciální vozy. Název pobočky nebyl náhodně vybraným písmenem, protože také souvisí s filmy a romány Iana Fleminga.

V dílech britského autora je Q fiktivní pobočka výzkumu a vývoje britské tajné služby, ve skutečném životě je Q zodpovědná za špičkové Aston Martiny na míru.

Četné odkazy

Technicky se vůz nemění, pohání jej dvakrát přeplňovaný osmiválec od Mercedes-AMG o objemu čtyř litrů a výkonu 680 koní. Limitovaná edice DB12 Goldfinger Edition se představuje v ikonické barvě Silver Birch, která se stala pro vůz DB5 typickou právě díky filmu Goldfinger. Novinka se tak jasně hlásí ke svým kořenům.

Výrazná 21palcová vícepaprsková kola s jedinečnou stříbrnou barvou a finální diamantovou úpravou jsou doplněna černými brzdovými třmeny, na zakázku zhotovenými zlatými bočními pruhy a jedinečným logem Aston Martin ve stříbrné barvě s černou glazurou. Jasně chromovaným emblémem s písmenem Q na blatníku pak zřetelně potvrzuje, že tento DB12 získal některé skutečně výlučné doplňky.

Uvnitř jsou kožená sedadla vyvedena v původním stylu vozu DB5 s detailním kostkovaným vzorem známým jako Prince of Wales, který odkazuje na tradiční oblek Jamese Bonda. Tento styl pokračuje na výplních dveří i na čalounění stropu, jeho otisk lze nalézt i na unikátních prahových lištách. Chybět nesmí ani leštěné logo spojené s filmy o agentu 007.

Aston Martin vstupuje na český trh, otevře dealerství v Praze

AutoMoto

Některé doplňky navíc automobilka ozdobila 18karátovým zlatem. Pozlacený je kruhový ovladač jízdních režimů a další ovládací prvky nebo volič samočinné převodovky, jehož tvar našel inspiraci ve zlatém sledovacím zařízení, které ve filmu používal James Bond. Ve stejném stylu se nesou také ozdobné výplně, protože do uhlíkových vláken jsou vetkána kovová vlákna ve zlaté barvě.

Nenápadnou připomínkou pro skalní fanoušky Jamese Bonda je „srdcová osma“ vyšitá na sluneční cloně řidiče, která odkazuje na hrací kartu, která ve filmu Goldfinger padla jako poslední během slavné scény u bazénu v Miami.

Jedinečné doplňky

Každý vůz z limitované série Aston Martin DB12 Goldfinger Edition se nabízí s řadou dárků, které jsou stejně exkluzivní jako samotný vůz. Majitelé obdrží na zakázku zhotovenou plachtu na vůz a luxusní schránku na klíče spolu s modelem v barvě Silver Birch.

A k tomu i část slavné filmové scény ze švýcarského horského sedla Furkapass na 35mm filmu. Další pozorností pro nové majitele vozu DB12 Goldfinger Edition bude jeden zlatý exemplář časopisu Aston Martin z limitované edice.

Tento výběr dárků na míru bude předán v kufříku Globe-Trotter, který je inspirován designem vozu, lakem karoserie Silver Birch a kostkovaným vzorem Prince of Wales. Majitelé si také mohou dopřát individuálně očíslovanou lahev typu magnum šampaňského Bollinger ročníku 2007 se čtyřmi exkluzivními sklenicemi Bollinger 007, elegantně uloženými v kabinovém zavazadle Globe-Trotter Air, vyrobeném také na zakázku.

Vznikne pouhých šedesát kusů za neupřesněnou cenovku.

Aston Martin Vanquish je zpátky, i s dvanáctiválcem

AutoMoto

Výběr článků

Načítám