Hlavní obsah

Dovoz ojetých aut v pololetí klesl

Dovoz ojetých osobních aut klesl v prvním pololetí meziročně o 12 procent na 71 568 vozů. Jejich průměrné stáří kleslo o 0,4 roku na 10,4 roku. Podíl vozidel starších deseti let klesl o 0,6 procentního bodu na 48,8 procenta. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Foto: archív, Novinky

Článek

Nejvíce dováženou značkou aut z druhé ruky je Škoda se 17 040 vozy, druhý je Volkswagen se 14 404 dovezenými auty a třetí Ford se 4781 vozy. Následují německé prémiové značky BMW, Audi a Mercedes-Benz.

Vedle toho si Češi dovezli rovněž 62 ojetých Ferrari, 16 sportovních aut Aston Martin a 30 Lamborghini. Na českých silnicích přibylo i šest luxusních Rolls-Royce, 12 východoněmeckých trabantů a pět vozů domácí značky Tatra.

V červnu dovozy ojetin proti loňskému roku podle předsedkyně představenstva Aures Holdings Karolíny Topolové pošesté za sebou oslabily, a celkově tak letos ve srovnání s loňskem poklesly o téměř 10 000 vozů.

„Pokud si uvědomíme, že celkově zůstává poptávka po ojetinách na domácím trhu vysoká, o čemž svědčí naše rekordní prodeje, pak to znamená, že popularita importovaných ojetin klesá, a to je pro tuzemský sekundární trh skvělá zpráva. Ojetiny z dovozu jsou totiž notoricky známé zejména svým vysokým stářím, nízkou kvalitou, problémy s různými triky prodejců a vysokou mírou rizika pro kupující,“ podotkla Topolová.

Prodej nových osobních aut v prvním pololetí vzrostl, a to o 3,2 procenta na 119 221 vozů.

EU zavádí cla na dovoz elektromobilů z Číny

AutoMoto

Ruský trh s novými auty se oklepal, i díky vozům z Číny

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám