Hlavní obsah

Čínský BYD testuje supersport se čtyřmi motory na slavné Severní smyčce Nürburgringu

Automobilka BYD se stala jedním z největších světových výrobců automobilů, pokud jde o objem prodeje. Prodává především cenově dostupná vozidla, ale míří i výš. Prostřednictvím své prémiové značky Yangwang hodlá získat zákazníky z řad zavedených výrobců luxusních automobilů. Jedním ze způsobů, jak toho chce dosáhnout, je uvedení ultra vysoce výkonného elektrického superauta. Takové testuje na Severní smyčce německého okruhu Nürburgring.

Článek

Podobně jako sponzoring evropského fotbalového šampionátu v Německu, i testování na náročné německé trati Nordschleife může mít pro úspěch automobilky BYD a jejich odnoží svůj smysl.

Prototypy supersportu Yangwang U9 vypadají na záběrech z okruhu zveřejněných kanálem CarSpyMedia opravdu rychle. Vystřelují ze zatáček a prudce brzdí, přičemž brzdy žhnou do ruda, když se blíží do některých pomalejších zatáček na konci dlouhých rovinek.

Se čtyřmi motory, jedním pohánějícím každé kolo, dosahuje Yangwang U9 kombinovaný výkon 1287 koní. Hmotnost kolem 2,5 tuny jej však drží dál od rekordů vozů, jako je Rimac Nevera.

S cenou v přepočtu kolem 5,3 milionu korun jezdí v Číně na elektrické platformě s odpružením, které eliminuje naklánění v zatáčkách a dokonce umožní vozu jet na třech kolech jako starý hydropneumatický citroën. Podle automobilky se dokáže nabíjet výkonem až 500 kW a nabití z 30 na 80 % tehdy zabere pouhých 10 minut.

Využívá 80kilowatthodinové baterie typu LFP. Ta by mu měla poskytnout dojezd 465 km v testovacím cyklu CLTC, který je však optimističtější než evropský režim WLTP.

Zatím není jasné, zda se supersport dostane i na evropské trhy. Právě aktivity typu testování na ikonické trati kolem hradu Nürburg tomu ale napovídají. BYD zatím zahájil evropskou ofenzivu se svou základní značkou. Luxusní odnož Yangwang se na loňském autosalonu v Ženevě prezentovala off-roadem U8, který měl otestovat zájem veřejnosti.

BYD vystaví v Ženevě luxusní SUV Yangwang U8, má 1184 koní a umí i plavat

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám