Hlavní obsah

Expediční Tatra se na cestě kolem světa zřítila ze svahu v Tádžikistánu

Expediční speciál Tatra 815 expedice Tatra kolem světa 2 se v Pamíru v Tádžikistánu zřítil ze svahu. Nákladní vůz se měl dvakrát otočit kolem vlastní osy a jeho pád zastavily stromy. Posádka měla utrpět lehká zranění a většina je již zpátky v Česku.

Foto: Tatra kolem světa 2

Nehoda expediční tatry v Tádžikistánu

Článek

Expedici Tatra kolem světa 2, která odstartovala v únoru 2020 s cílem navázat na legendární výpravu z 80. let minulého století, zastavila v minulém týdnu vážná nehoda, při které se vůz zřítil ze svahu v nadmořské výšce kolem 3000 metrů.

K nehodě došlo podle vyjádření organizátorů již 5. 9. v autonomní oblasti Pamír v Tádžikistánu. Na cestě k termálním pramenům Bibi Fatima se expediční tatrovka zřítila z nezpevněné silnice, dvakrát se otočila kolem vlastní osy a její další pád zastavily zhruba 15 metrů pod silnicí vzrostlé stromy.

Posádka měla utrpět jen lehčí zranění, zejména naraženiny, pohmožděniny a několik tržných ran. Zranění členové posádky byli ošetřeni v místní nemocnici, následně se přesunuli do Dušanbe a nyní už jsou všichni zpátky v Česku. Podle šetření místní policie byla příčinou nehody nekvalitní nezpevněná silnice.

Na místě zůstal z posádky pouze zakladatel projektu Marek Havlíček, který se s pomocí místních a českých orgánů pokouší o vyproštění expediční Tatry 815. Ačkoliv je na místě těžká technika, která si pro vyproštění vybudovala novou cestu, s autem se zatím podle vyjádření týmu nepovedlo pohnout.

Automobil má být silně poškozen a jeho budoucnost, stejně jako celého projektu Tatra kolem světa 2, se tak nyní zdá být nejistá. Ostatně zatím se k ní nevyjádřil ani samotný tým TK2. Členové expedice, kteří se měli účastnit další etapy, se na cestu vydají náhradními terénními vozy.

Organizátoři akce ovšem nechtějí nechat vůz svému osudu v Pamíru. V plánu je jeho vyproštění a následně buď oprava, nebo přeprava zpět do České republiky.

Expedice Tatra kolem světa se protáhne o rok

AutoMoto

Pohyblivý domov na podvozku Tatry

Jak bydlí VIP
Související témata:

Výběr článků

Načítám