Hlavní obsah

Brazilci chtějí více obojživelných aut, výrobce má motivovat nový zákon

Brazilští zákonodárci budou posuzovat návrh zákona, který by měl automobilky přinutit nabízet obojživelná auta. Údajně by měla usnadnit a zrychlit záchranu životů a majetku v oblastech s častými povodněmi.

Foto: Gibbs Amphibians

Obojživelný sporťák Aquada společnosti Gibbs Amphibians

Článek

V dnešní době už jsme si zvykli, že se zákonodárci snaží různými regulacemi a nařízeními ovlivňovat produkci automobilek, přičemž ve většině případů tlačí na větší podíl elektrifikovaných a nízkoemisních vozidel. Stále se však najdou výjimky, jako například v Brazílii.

Jeden ze členů brazilské poslanecké sněmovny totiž předložil návrh zákona, který by lokálním automobilkám ukládal zákonnou povinnost vyrábět obojživelné automobily. Tedy vozy schopné jízdy po silnici i plavby po vodě.

Amsterdamem projelo 100 obojživelných aut, kvůli emisím naposledy

AutoMoto

Návrh zákona 1824/24 by měl být z velké části inspirován změnami klimatu, jak uvádí The Autopain. Jeho hlavním cílem by měla být ochrana obyvatelstva a majetku při extrémních situacích, zejména povodních, které v některých částech Brazílie nastávají stále častěji a mají vážné následky.

Je důležité zdůraznit, že se zatím jedná pouze o návrh, který budou dále posuzovat různé komise a instituce. Finální verze zákona by pak musela projít schválením v parlamentu a senátu. Už návrh ovšem počítá se sankcemi pro automobilky, které by odmítly nová nařízení plnit.

Foto: Reuters

Obojživelné vozidlo Amphicar při plavbě po řece

Šance, že by návrh prošel, by neměla být příliš vysoká, přesto stále existuje. Nabídka obojživelných vozidel je přitom v současnosti dost omezená a lze jen stěží očekávat, že by se do jejich vývoje chtěla některá z velkých automobilek pouštět. Ostatně největší popularitě se obojživelné vozy těšily v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy vznikal i ikonický Amphicar.

Dnes se obojživelné stroje objevují už jen velmi raritně. Navíc jde často o těžkou techniku, která nalézá uplatnění především u ozbrojených a záchranných složek.

Češi vyvinuli obojživelný minibus

AutoMoto
Související témata:
Obojživelná auta

Výběr článků

Načítám