Hlavní obsah

BMW mění barvy přímo před očima. Naživo je to výjimečný zážitek

Mezi nejvzácnějšími vozy světa si na Festivalu rychlosti v Goodwoodu o uplynulém víkendu uzmul značnou pozornost i koncept vycházející z BMW řady 5. Tento konkrétní vůz totiž měnil grafiku na karoserii i kolech.

BMW i5 Flow Nostokana na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2024Video: Milan Lažanský, Novinky

Článek

Vůz i5 Flow Nostokana už automobilka BMW prezentovala na jaře na výstavě v Los Angeles, vidět ale specialitu naživo je mnohem zajímavější zážitek.

Jde o novou i5, která se inspiruje uměleckým dílem z řady 5 generace E34. Jako první africká designérka ji vyzdobila v roce 1991 Esther Mahlanguová. Dnešní technologie však dokážou grafiku na autě rozhýbat.

Vůz pojmenovaný po prvním synovi designérky svými panely na kapotáži mění barvu. Jde o dva pásy přes střechu, kapotu, záď i boky vozu. Každá tato fólie obsahuje, podobně jako v elektronických čtečkách knih, několik milionů mikrokapslí. Strukturu a uspořádání barevných částic, které obsahují, lze měnit elektrickým napětím.

Vytvoření každého detailu složitých ornamentů si vyžádalo připevnění 1349 kusů fólie na vůz, z nichž každý lze individuálně ovládat. Automobilka uvádí, že proces laserového řezání použitý k ořezu fólie a návrh elektronických ovládacích prvků byly vyvinuty ve spolupráci se společností E Ink. Přizpůsobení technologie pro zakřivené povrchy, stejně jako naprogramování animace, pochází z vlastního vývoje BMW.

Již v roce 2022 BMW šokovalo vozem iX Flow, který stiskem tlačítka měnil barvu karoserie z černé na bílou. Vícebarevná verze následovala loni. Koncept byl založen na stejné technologii, animace jsou ale něčím zcela novým.

Nové BMW dokáže měnit barvu laku. Stačí stisknout tlačítko

Internet a PC
Související témata:

Výběr článků

Načítám