Hlavní obsah

Bertone GB110 se ukázalo v Monaku, jeho V10 běží na benzin z plastů

Ikonická karosárna Bertone zkrachovala v roce 2014, ale dva bratři ji oživili a připravili supersport ke 110. výročí založení. Jmenuje se GB110 a podobnost s označením jistého bugatti začíná i končí právě tady.

Foto: Bertone

Bertone GB110

Článek

Supersport Bertone GB110 byl představen na počest 110. výročí založení slavné karosárny, přičemž jeho design rozhodně zaujme už na první pohled. Přední část vozu ukazuje spoiler mezi světly, připomínající křídlo na elektrickém Dodge Charger Daytona. Samozřejmostí jsou křídlové dveře a uprostřed uložený motor.

Karoserie GB110 může připomenout jisté britské či italské supersporty - a má to důvod. Karosárna uvádí, že GB110 je postaven na podvozku existujícího auta, ale nespecifikovala jakého. Spekuluje se o Lamborghini Huracán.

Interiér vozu doplňuje agresivní design exteriéru s minimalistickou estetikou. Má digitální přístrojový panel, volant se zploštělým spodkem a velkou centrální „páteř“ oddělující řidiče a spolujezdce, podobně jako v kabině Chevroletu Corvette gen. C8. Malý displej infotainmentu je integrován spolu s řadou tlačítek po stranách volantu.

Že by technika mohla pocházet z huracánu, podporuje i fakt, že vůz je poháněn 5,2l desetiválcem. Ten má dvě turbodmychadla a poskytuje výkon 809 kW (1100 k) a 1100 Nm točivého momentu. Výkon je přenášen přes sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku na všechna čtyři kola.

Zajímavé je, že GB110 bude prvním vysoce výkonným autem poháněným plastovým odpadem. Ve spolupráci s firmou Select Fuel vznikla technologie na přeměnu polykarbonátových materiálů na obnovitelné palivo.

„Věříme, že řešení znečištění vyžaduje různé technologie. Plastový odpad musí být považován za cenný zdroj. Díky spolupráci se Select Fuel měníme odpad zpět do jeho původní formy,“ řekl Jean-Franck Ricci, generální ředitel Bertone.

Firma tvrdí, že GB110 dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 2,79 sekundy, z 0 na 200 km/h za 6,79 sekundy a dosáhne 300 km/h za pouhých 14 sekund. Nejvyšší rychlost má přesahovat 380 km/h. Do výroby zamíří pouze 33 kusů v zatím neoznámené ceně, nízká ale rozhodně nebude.

Studio Bertone ohlásilo návrat, ukazuje nový supersport

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám