Hlavní obsah

Autonomní taxíky v noci budí okolí, vzájemně na sebe troubí

Kolem rozvoje autonomních taxíků, které se ulicemi vybraných amerických měst prohánějí bez řidiče, je stále rušno. Kromě místy problémového provozu totiž provozovatelé ve Spojených státech musejí nově řešit i jejich hlasité noční přestávky.

Foto: Waymo

Autonomní vozidlo společnosti Waymo

Článek

Společnost Waymo, jeden z předních propagátorů robotických taxíků s plně autonomním systémem řízení, koncem července spustila otevřený provoz v ulicích San Franciska. Upravené vozy Jaguar I-Pace se sice městem pohybovaly již dříve, dostupné však byly pouze po předchozí rezervaci, zatímco dnes jsou dostupné každému, kdo je aktuálně potřebuje.

Kolem samotného provozu se zatím žádné větší kontroverze neobjevují, zajímavý fenomén ale provází noční „odpočinek“ robotických vozů. Pokud totiž nemají zákazníka, stahují se vozy na vlastní parkoviště, které je umístěno mezi několika bytovými domy. Tady ale nastává problém.

Místní obyvatelé si totiž podle NBC Bay Area stěžují, že na sebe robotické taxíky noc co noc vzájemně troubí, kvůli čemuž se lidé v okolí nemohou normálně vyspat. Vše je přitom způsobeno drobnou pojistkou, která má předejít poškození vozů bez řidiče.

Foto: Jaguar

Jaguar I-Pace s technikou pro autonomní jízdu společnosti Waymo

Autonomní taxíky totiž parkují jeden vedle druhého na poměrně stísněných místech, což může vést k situacím, kdy jsou si navzájem velmi blízko. V takových případech systém vozidla automaticky spustí klakson, který má za běžných okolností jiného řidiče upozornit, že může dojít ke srážce.

Výsledkem je situace, kdy na sebe taxíky vzájemně troubí. Podle místních je přitom situace nejhorší kolem dopravní špičky, kdy mají vozy mnoho zákazníků, a následně kolem čtvrté hodiny ráno, kdy se zřejmě sjíždějí na „odpočinek“.

Místní jsou přitom za blízkost vozidel rádi, noční troubení jim ale z pochopitelných důvodů vadí. Společnost Waymo už si je však problému vědoma a podle NBC se pracuje na jeho odstranění.

Autonomní auto jelo bez řidiče v protisměru, policista se musel obrátit na zákaznickou podporu

Koktejl

Robotické taxíky zvládly během pár minut nabourat stejné auto v různých částech města

AutoMoto

Výběr článků

Načítám