Hlavní obsah

Automobilka prodávala čínská auta jako italská, od úřadů dostala tučnou pokutu

Jihoitalská společnost DR Automobiles uváděla, že její dostupné modely jsou vyráběny v Itálii. Vyšetřování však ukázalo, že se jedná o vozy složené z dílů dodaných z Číny. Společnost proto dostala pokutu šest milionů eur.

Foto: DR Automobiles

SUV DR 7

Článek

Italské úřady v posledních měsících již několikrát ukázaly, jak jsou citlivé na italský původ automobilů, které jsou na lokálním trhu nabízeny.

Dosud na specifický zákon doplácela hlavně automobilka Stellantis, která musela přejmenovat model Alfa Romeo z Milano na Junior a z modelu Fiat 600 sundat italskou vlajku, neboť se oba modely vyrábějí v Polsku. Malý elektromobil Topolino pak rovněž musel sundat trikoloru, neboť se vyrábí v Maroku.

Automobilka má tajit čínský původ, italský úřad zahájil vyšetřování

AutoMoto

Jihoitalská společnost DR Automobiles, která na místním trhu prodává automobily značek DR a EVO, si teď od místních úřadů odnesla pokutu ve výši šest milionů eur, což je v přepočtu bezmála 150 milionů korun.

Společnost totiž vydávala svá auta za italská, neboť je sestavovala v italském regionu Molise. Ve skutečnosti se však jednalo o vozy vyráběné z dílů, které dodaly čínské automobilky Chery, JAC a BAIC. V Itálii tak probíhala pouze kompletace a drobné dodělávky, což mohlo podle italských úřadů mást zákazníky.

Společnost DR Automobiles s rozsudkem nesouhlasí a hodlá se dál bránit, jak uvádí agentura Reuters. Údajně totiž nikdy neuváděla, že jsou v Itálii vyráběna celá vozidla. Společnost má navíc v plánu dál expandovat díky vybudování nové výrobní linky.

Čínská automobilka Leapmotor zahájila výrobu elektromobilů v Polsku

AutoMoto

Tesla kvůli dovozním clům v EU zdraží

AutoMoto

Výběr článků

Načítám