Hlavní obsah

Automobilka Aston Martin rozjela pátrání po svém prvním autě, před sto lety ho prodala za 50 liber

Britská automobilka Aston Martin zahájila pátrání po svém vůbec prvním voze, který byl vyroben v roce 1914. Výrobce prodal vůz v roce 1924 za 50 liber a od té doby o něm nejsou žádné záznamy. Identifikace vozu by mohla být obtížná, protože postrádal odznak a jeho vzhled se v průběhu let měnil.

Foto: Aston Martin Heritage Trust

Aston Martin Coal Scuttle na dobové fotografii

Článek

Aston Martin je jednou z nejznámějších automobilových značek na světě, ale osud jejího prvního vozu zůstává záhadou. Speciální oddělení automobilky, které se stará o dědictví značky, se nyní snaží „pohřešované“ vozidlo najít.

Vůz byl vyroben v roce 1914 malým týmem inženýrů pod vedením Lionela Martina a Roberta Bamforda. Přezdívalo se mu „Coal Scuttle“ a byl považován za rivala Bugatti.

Vůz byl registrován jako Aston Martin v roce 1915, ačkoli se jednalo spíše o vývojový prototyp. První světová válka přerušila jeho vývoj, protože Bamford bojoval ve Francii a nakonec podnik opustil.

Navzdory jeho odchodu práce na voze pokračovaly a v roce 1919 se zúčastnil závodu z Londýna do Edinburghu. Automobilka dále uvedla, že vůz byl „neustále testován a vyvíjen během počátku 20. let, závodil v Brooklands a jezdil na výlety po celém Spojeném království, včetně výletu na lov lososů u jezera Loch Awe ve Skotsku“.

Díky neustálému vývoji se vůz během let nesčetněkrát změnil. Fotografie zejména ukazují, že Coal Scuttle používal nejméně dva různé typy předních blatníků a také různé svítilny a klaksony. To by mohlo ztížit identifikaci modelu, historik Astonu Martin Steve Waddingham navíc poznamenal, že vůz postrádal vnější označení.

Navzdory jeho historickému významu prodal Aston Martin vůz v roce 1924 za 50 liber, zhruba 1500 korun. „V polovině 20. let 20. století to bylo přiměřené množství peněz, takže je nepravděpodobné, že byl vůz v té době vyřazen, ale poté není o jeho činnosti nic dalšího známo,“ uvádí automobilka.

Možnosti jsou nekonečné, protože model by mohl sedět někde ve stodole, možná s novou karoserií. I kdyby byl Coal Scuttle sešrotován, jeho části by mohly stále existovat, ale to se teprve uvidí.

Aston Martin Valiant je sporťák na okruhy s V12 a manuálem, vznikal pro jezdce F1

AutoMoto

Aston Martin DB5 slaví 60 let, automobilka ho ukázala po boku nejnovějšího potomka

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám