Hlavní obsah

Auta by mohla nahlašovat silniční piráty, uvažuje patentový návrh

Systém pracující se senzory na nových vozech v USA by mohl automaticky nahlašovat hříšníky, kteří v okolí automobilu překročí nejvyšší povolenou rychlost. Zatím není jisté, zda se novinka dostane do provozu. Je také možné, že vzniká pouze pro policejní vozy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Automobilka Ford si v červenci podle webu Motor Authority zažádala u amerického patentového úřadu (USPTO) o patentování systému, jehož název je všeříkající: „Systems and Methods for Detecting Speeding Violations“, tedy v překladu „Systémy a metody pro zjišťování překročení rychlosti“.

Nejedná se přitom o opatření sledující dané vozidlo, ale podle popisu i nákresů patentu má systém monitorovat okolní provoz.

Využívat by měl kamery a senzory, které budou na budoucích vozidlech značky i kvůli zlepšujícímu se autonomnímu řízení. Jakmile systém zaznamená, že se kolem vozu prohnal řidič překračující nejvyšší povolenou rychlost, měl by být schopen odeslat jeho snímek (či snímky), GPS lokaci a další data úřadům či poblíž stojícím policejním vozům.

Zatím se jedná pouze o patentový návrh, kterých automobilky pravidelně podávají obrovské množství, do produkčních vozidel se jich však dostává pouze část. Je také možné, že novinka vzniká pouze pro policejní vozy, které automobilka Ford vyrábí.

Systém, který by hlídal bezpečnou rychlost na silnicích a automaticky hlásil hříšníky, by nejspíš policistům ušetřil dost práce. Už samotný návrh ale vyvolává otázky ohledně bezpečnosti, právní a také etické stránky podobných systémů, které by neustále sledovaly provoz a zasahovaly tak do soukromí řidičů.

Ford Capri je zpět, s předchůdci má ale společné jen jméno

AutoMoto

Náš plán přejít v roce 2030 zcela na elektromobily byl příliš ambiciózní, zní z Fordu

AutoMoto

Výběr článků

Načítám