Hlavní obsah

Audi má problém najít vhodného zájemce o svou bruselskou továrnu

Budoucnost bruselské továrny automobilky Audi je nejistá. Vedení má problém najít vhodné kupce a investory, o výrobu nového modelu v továrně pak nemá zájem ani mateřský koncern.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Automobilka Audi řeší od letošního léta budoucnost své továrny v Bruselu, která aktuálně vyrábí elektrické SUV Audi Q8 e-tron. Poptávka po elektrickém SUV totiž výrazně klesla a značka zde plánuje jeho výrobu ukončit. Samotnou továrnu navíc díky lokalitě poblíž centra města trápí dlouhodobé strukturální problémy, včetně rozvržení a nákladů na zásobování.

Společnost se proto rozhodla provést restrukturalizaci závodu, nicméně upozornila, že by mohlo dojít i k ukončení jeho provozu, pokud se nepovede najít řešení jeho problémů. A to zřejmě není vůbec snadné.

O továrnu Audi v Bruselu mají zájem Číňané

AutoMoto

Gerd Walker, provozní ředitel Audi, měl v rozhovoru pro AutoNews Europe uvést, že se zatím nepodařilo najít žádný „životaschopný a udržitelný koncept“, ačkoliv se objevilo 26 zájemců a potenciálních investorů. Pomoc nepřišla ani od mateřského koncernu Volkswagen, který zde neplánuje výrobu žádného dalšího vozu a nemá pro závod ani jiné využití.

Podle Brussels Times nakonec představitelé automobilky pokračují v jednání s jedním ze zájemců, ačkoliv ani jeho původní návrh nebyl nejdříve životaschopný. Zájemce je z Belgie a údajně je připraven převzít i 1500 ze stávajících 3000 zaměstnanců. Nyní má čas přijít s novým návrhem na převzetí továrny. Zatím tak prodej stále není jistý.

V minulosti už se přitom objevily i spekulace, podle kterých by o továrnu mohla mít zájem některá z čínských automobilek, která by se výrobou v Evropě vyhnula novým clům na čínské elektromobily. Představitelé Audi však tyto spekulace označili za nepodložené fámy.

První jízda v modernizovaném Audi Q8 e-tron Sportback: Lepší hlavně pod slupkou

Testy

Výběr článků

Načítám