Hlavní obsah

Aston Martin Valiant je sporťák na okruhy s V12 a manuálem, vznikal pro jezdce F1

Speciální model divize Aston Martin Q byl odvozen od modelu Valour, má odlehčenou konstrukci, přeplňovaný motor V12, manuální převodovku a vznikne v omezeném počtu kusů.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valiant

Článek

Britská automobilka Aston Martin se pochlubila novým sportovním modelem Valiant, který je extrémnější verzí modelu Valour. Vůz měl být původně speciálem určeným pro pilota Formule 1 Fernanda Alonsa, nakonec ale vznikne v počtu 38 kusů jako extrémní silniční stroj na okruhy.

Od modelu Valour se Valiant liší agresivnějšími tvary, přičemž mnoho komponentů karoserie je vyrobeno z karbonu, včetně masky chladiče a nových nástavců prahů. Vůz dostal také křídlo inspirované vozy Formule 1 a difuzor s výraznými koncovkami výfuku.

Aston Martin představil dvanáctiválcový model Valour s retro designem, automobilka slaví 110 let

AutoMoto

Vůz vznikal pod rukama lidí z divize Aston Martin Q, která se věnuje speciálním zakázkovým projektům. Osazen je dvakrát přeplňovaným 5,2litrovým motorem V12 o výkonu 735 koní (o 30 koní více než má Valour) s točivým momentem 753 Nm, který je spojen s manuální šestistupňovou převodovkou a roztáčí zadní kola.

Kromě vyššího výkonu dostal vůz také odlehčenou karoserii. Zadní pomocný rám, vyrobený pomocí 3D tisku, je lehčí o tři kilogramy, zatímco u kardanu se povedlo snížit hmotnost o 8,6 kg. Hořčíková kola o průměru 21 palců snížila neodpruženou hmotnost o 14 kilogramů a nová lithium-ion baterie o 11,5 kg.

S ohledem na určení vozu především na okruhy nepřekvapí, že si automobilka dala mimořádně záležet na odladění podvozku a řízení. Vůz je vybaven adaptivními tlumiči Multimatic, které se v milisekundách mohou přizpůsobit jednomu z 32 nastavení. Automobilka také upravila nastavení jízdních režimů a instalovala masivní brzdové kotouče.

Proměnou prošla rovněž kabina, například středový tunel tak odhaluje mechanické propojení řadicí páky a převodovky. Nechybějí karbonové doplňky, bezpečnostní rám, závodní sedačky Recaro, čtyřbodové pásy, závodní tříramenný volant a podobně.

Vůz bude oficiálně představen na červencovém Festivalu rychlosti v Goodwoodu, první zákazníci by se svých vozů měli dočkat během čtvrtého čtvrtletí tohoto roku. Cenu společnost nezveřejnila, lze však předpokládat, že vozy už znají své budoucí majitele. Jedním z prvních by přitom měl být právě Fernando Alonso.

Související témata:
Aston Martin Valiant

Výběr článků

Načítám