Hlavní obsah

Amsterdamem projelo 100 obojživelných aut, kvůli emisím naposledy

Amsterdam (Nizozemsko)

Vodními kanály města Amsterdam v Nizozemsku projelo 100 pestrobarevných obojživelných vozidel. Kvůli emisním omezením, která ve městě začnou od příštího roku platit, šlo o poslední jízdu.

Obojživelná auta vyplula v Amsterdamu na poslední plavbuVideo: Reuters

Článek

Na přelomu července a srpna se v Nizozemí konala akce, během které majitelé obojživelných vozidel z celé Evropy proháněli své vozy po vodních plochách několika místních měst. Akce skončila 1. srpna, kdy se obojživelná vozidla v rámci akce naposledy proplavila městem Amsterdam.

Od příštího roku totiž město zavádí přísná emisní opatření, kvůli kterým už se většinou postarší obojživelné vozy do města nedostanou.

Plánujete dovolenou? Nejen v Barceloně turisty nechtějí

Cestování

„Samozřejmě že každý musí myslet na životní prostředí a my to chápeme, ale je škoda, že tato auta nemůžeme provozovat jen na elektřinu,“ řekl pro Reuters nizozemský účastník Onno den Boer.

Foto: Reuters

Obojživelná auta vyplula v Amsterdamu na poslední plavbu.

Elektrická obojživelná vozidla už sice existují, je jich ovšem pouze hrstka. Jejich konstrukce s těžkou baterií navíc komplikuje ovladatelnost, jak dodal spoluorganizátor akce Roy Bolks. Pokud by se našla správná technologie, mohly by se prý obojživelné vozy do města vrátit. Zatím to tak ale příliš nevypadá.

Tradice od roku 1987

Setkání majitelů obojživelných aut se poprvé uskutečnilo v roce 1987 a místo konání se pravidelně střídá. Obvykle trvá týden a běžně se ho účastní kolem 80 vozidel z celé Evropy. Letošní ročník, který se v Nizozemí konal již počtvrté, přilákal kvůli loučení s Amsterdamem mimořádně silnou účast. Organizátoři museli stanovit limit na počet posádek.

Přísná emisní opatření se nicméně nevztahují na celé Nizozemí, takže by se sem měla akce ještě v budoucnu vrátit. V příštím roce se akce uskuteční v Belgii, poblíž města Gent.

Foto: Reuters

Obojživelníci se do města nevrátí kvůli přísnějším emisním limitům.

Žlutý cirkus vyrazil do Mongolska. Trabanty vyměnil za obojživelná auta

AutoMoto

Po souši i na vodě aneb Jak vypadá historický obojživelný automobil v akci

Lifestyle
Související témata:
Obojživelná auta

Výběr článků

Načítám