Hlavní obsah

Američanka posadila batole do tesly s vybitým akumulátorem, sama už nenastoupila. Pomohli až hasiči

Ve špatnou chvíli vybitý 12V akumulátor tesly donutil přivolané hasiče rozbít okno, aby se dostali k dítěti uvnitř. Nouzový přístup sice existuje, ale není jednoduchý.

Foto: Tesla

Tesla Model 3 (Ilustrační foto)

Článek

Američanka Renee Sanchezová se chystala vzít svou dvacetiměsíční vnučku do zoo v arizonském Phoenixu. Připoutala ji do autosedačky, ovšem když chtěla sama nastoupit, dveře nešly otevřít - 12V akumulátor, který zajišťuje fungování palubní elektroniky, jako v každém jiném autě, byl zcela vybitý.

Vnučka tak zůstala uvězněná v autě bez snadné možnosti úniku. Je sice pravda, že dveře tesel i dalších aut s elektronickým odjištěním klik mají někde na dveřích i nouzové mechanické otevírání. Jenže i kdybyste batoleti dokázali vysvětlit, co má dělat, tak za kliku nedokáže zatáhnout, protože je připoutané v autosedačce.

Podle videa byla tesla v garáži, nikoli na slunci, ovšem situace je to závažná i tak. Existuje cesta, jak se do tesly s vybitou 12V baterií dostat, a dá se najít na internetu, ovšem vyžaduje jistou zručnost a nabíječku autobaterií či startovací kabely.

Hasiči rozbili sklo

V panice ovšem leckoho nemusí napadnout hledat pomoc na internetu. Sanchezová zavolala hasiče, kteří rozbili okno a do vozu se dostali. Dítěti se tak nic nestalo a škody byly relativně minimální; výměna skla není zas tak náročný proces.

Událost budiž ponaučením, aby se lidé více zajímali o svá auta a věděli, co dělat v případě nouze. Aplikace k tesle má podle televizní stanice AZ Family, která zprávu přinesla, majitele varovat, že hrozí vybití 12V baterie, aby problém včas řešil. Ovšem případ Sanchezové ukazuje, že se na to nelze spoléhat. Notifikaci dle jejích slov nedostala.

Tesla kvůli dovozním clům v EU zdraží

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám