Hlavní obsah

Američané představili nejsilnější auto s manuální převodovkou na světě

Otevřený supersport Hennessey Venom F5-M Roadster se může pyšnit označením nejsilnější auto s manuální převodovkou na světě. Pod kapotou má 6,6litrový přeplňovaný motor V8, který je spojen s šestistupňovou manuální převodovkou. Vznikne pouze 12 kusů, každý z nich už má svého majitele jistého.

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5-M Roadster

Článek

Manuální převodovky jsou v posledních letech na ústupu, a to dokonce i v ryze sportovních automobilech. Není se přitom čemu divit, automatické skříně si umí lépe poradit s obřím točivým momentem, nabízejí více rychlostí, a navíc je zvládají měnit mnohem rychleji. Ve výsledku tak nabízejí lepší dynamiku i ekonomiku provozu.

Stále se ovšem najdou nadšenci, kteří si na manuální převodovky potrpí. A přesně pro tuto vybranou skupinku movitých zájemců představil americký úpravce vozidel a výrobce supersportů Hennessey speciální edici modelu Venom F5-M Roadster.

Základem je klasický supersport Venom F5 Roadster, který ovšem vyměnil sedmistupňovou manuální převodovku za šestistupňovou manuální skříň. Převodovka je přitom stále spojena s 6,6litrovým motorem V8 s twin-turbo přeplňováním, který generuje 1842 koní a 1618 Nm točivého momentu.

Automobilka nezveřejnila žádné detaily ohledně dynamiky, lze však předpokládat, že verze s manuální převodovkou bude za sourozencem s automatem a pádly pod volantem lehce zaostávat. Mezi vozy s ryze manuálními převodovkami ale jistě půjde o mimořádný vůz, ostatně podle výrobce jde o nejsilnější automobil s manuální převodovkou na světě.

Od běžného roadsteru Venom F5 se přitom edice s označením M liší jak centrální ploutví na střeše, která se táhne téměř celou zádí, tak i lehce upravenou kabinou. Ta má širší středovou konzolu s řadičkou vyrobenou z karbonu a hliníku. Úpravou prošly také výdechy ventilace. Volant ve tvaru kniplu se spoustou tlačítek zůstal zachován.

Cenu ani dostupnost modelu společnost nezveřejnila, ostatně to ani nebylo nutné. Všech 12 kusů už bylo předem prodáno.

Hennessey představil nejvýkonnější spalovací sedan světa. Má tisíc koní

AutoMoto

Hennessey upravilo Ford Mustang, má výkon 850 koní

Tuning

Výběr článků

Načítám